Nienke Olthof met fysiotherapeut Mathijs Bouwhuis
Nienke Olthof met fysiotherapeut Mathijs Bouwhuis Pedro Sluiter

'Ik geef eerlijk toe dat het wel een klap was'

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – De kans is groot dat Nienke Olthof onder de lat staat in de kwartfinales van de KNVB Beker tegen Ajax (zaterdag 14 maart 17.00 uur in Amsterdam) omdat concurrent Moon Pondes net terugkomt van een blessure, maar al met al baalt de keeper enorm van haar situatie dit seizoen. Ze raakte haar vaste plek onder de lat kwijt en daardoor is het nog maar de vraag of Olthof haar aflopende contract bij PEC Zwolle verlengt.

“Ik zie mijzelf niet een heel seizoen op de bank zitten. Daar ben ik niet voor gemaakt”, zegt de keeper uit Warmenhuizen (NH), die eerder drie seizoenen bij SC Heerenveen en twee seizoenen bij het Duitse Cloppenburg onder de lat stond. Olthof had op meer krediet gerekend na een sterk vorig seizoen waarin ze met PEC de bekerfinale bereikte en zich plaatste voor de kampioenspoule van de eredivisie.

Het kan snel gaan in de voetballerij. Het ene moment geef je uitleg over 'een briefje' omdat je het middelpunt bent van de feestvreugde na een gewonnen strafschoppenserie in de halve finales van de KNVB Beker, zeven competitiewedstrijden later moet je plaatsmaken voor een jongere concurrent omdat de nieuwe trainer niet tevreden over je is. “Ik geef eerlijk toe dat het wel een klap was. Onder Wim (van der Wal, Mdr) heb ik vorig seizoen alles gespeeld, beker en competitie. Dus het was mentaal best wel pittig dat ik er naast kwam te staan. Zeker op deze leeftijd, je weet wat je kan, je hebt de ervaring. Dat is mij wel zwaar gevallen, en onbegrip was er ook”, zegt de 24-jarige Olthof.

“Ik vond dat Nienke in een mindere fase zat”, verklaart trainer Joran Pot zijn keuze van november vorig jaar. “Gewisseld worden is nooit leuk, maar ik vond dat ik daar in mijn recht stond. Ik begrijp dat het niet leuk is, maar ja, dat is topsport. Het gaat om presteren.”

Olthof kreeg in de laatste drie wedstrijden (tegen Excelsior Barendrecht in de Eredivisie Cup en in een oefenduel tegen SGS Essen) wel het vertrouwen van Pot, maar durft er nog niet vanuit te gaan dat ze ook tegen Ajax speelt. “Dat is aan de trainer. Ik sta er als ik er moet staan. Ik weet niet precies hoe Moon ervoor staat”, zegt Olthof.

Goede generale

“Ik vind dat Nienke nu weer goed bezig is. Vrijdag was ze belangrijk, vooral in de eerste helft met drie heel goede reddingen”, zegt Pot over de oefenwedstrijd tegen Bundsesligaclub SGS Essen, die eindigde in 1-1. Een goede generale voor de bekerkraker, vindt Pot. “We konden ze voor het eerst echt goed weerstand bieden. Eerder verloren we altijd van die ploeg.”

Om het wat doffe seizoen nog de nodige glans te geven is een bekerstunt haast noodzakelijk aangezien PEC er niet in geslaagd de kampioenspoule van de eredivisie te bereiken, iets wat de afgelopen twee seizoenen wel was gelukt. Maar op voorhand is PEC, de huidige nummer zeven van de eredivisie, natuurlijk underdog tegen de huidige nummer twee. Pot vindt dat zijn spelers ook vooral moeten genieten van de wedstrijd en de ambiance op de Toekomst in Amsterdam. “We kijken er heel erg naar uit en het is afwachten of er wat te halen valt.” Of Pot zich qua speelstijl aanpast aan Ajax wil hij niet verklappen.

Revanchegevoelens

Vooruitkijkend op de wedstrijd tegen Ajax passeert natuurlijk ook de verloren bekerfinale van vorig seizoen de revue. Dé kans voor PEC Vrouwen om voor het eerst een prijs te pakken ging in blessuretijd in rook op. Ajax won met 2-1 in een wedstrijd waarin PEC grotendeels het betere van het spel had. “Het is jammer dat we Zwolle niet op de kaart hebben kunnen zetten met een prijs, maar ik ben wel trots op hoe wij die wedstrijd gespeeld hebben, als underdog tegen de topfavoriet. Ik ben ook een liefhebber van het spel en ik denk dat wij het publiek wel hebben vermaakt die wedstrijd”, kijkt Pot terug.

“Er leven wel wat revanchegevoelens”, beaamt Olthof. “Het is nog steeds niet helemaal verwerkt. We waren naar mijn mening de betere ploeg. Dat geeft een heel nare bijsmaak. Die corner (waar de 2-1 uit viel, MdR) komt nog wel eens terug, ja. Met die corner ging er natuurlijk veel fout. Je kunt het daarop gooien, je kunt ook zeggen dat we het eerder af hadden moeten maken.”

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 22 uur geleden
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 23 uur geleden
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 23 uur geleden