Afbeelding

Buurtbemiddelaar en rechter lossen burenruzies op

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Burenruzies komen in allerlei gemeenschappen voor. Vaak gaat het om zaken als erfafscheidingen, bomen die in de weg staan of geluidsoverlast. We wonen met ruim 17 miljoen mensen op een heel klein stukje aarde. Regels en afspraken zijn daarom erg belangrijk om het voor iedereen leefbaar te houden. Maar het lukt niet iedereen om zich altijd aan de regels te houden. En soms zijn de regels niet duidelijk genoeg, waardoor het moeilijk is om een schuldige aan te wijzen. De buurtbemiddelaar en rechter kunnen dan hulp bieden.

Wat doet een buurtbemiddelaar?

Buurtbemiddeling is een concept dat is overgewaaid uit Amerika. In 1996 is het voor het eerst in Nederland toegepast en Zwolle was samen met Rotterdam de eerste stad waarin dit werd toegepast. Een buurtbemiddelaar is vaak een vrijwilliger die een begeleidende rol biedt bij conflicten. Hij gaat in gesprek met de betrokkenen op neutraal terrein en probeert ze met elkaar in gesprek te brengen. Hier zitten geen kosten aan verbonden voor de betrokkenen. Uit onderzoek van het Centrum voor Criminaliteitspreventie blijkt dat maar liefst zeventig procent van de zaken wordt opgelost met behulp van buurtbemiddeling.

De Overijsselse Overlegrechter

In de overige dertig procent helpt buurtbemiddeling te weinig en is er meer nodig. Sinds de zomer van 2019 experimenteert Overijssel met de zogenaamde Overijsselse Overlegrechter. Niet alleen biedt deze rechter hulp bij burenruzies, maar ook bij geschillen over geldvorderingen, schades, huurkwesties, arbeidskwesties en consumentenzaken. De bedoeling is om de hulp van de overlegrechter laagdrempelig te houden. Er hoeven dus niet allerlei juridische stukken opgesteld worden, maar een simpele aanmelding is al voldoende. Enige voorwaarde is dat beide partijen mee willen werken aan de zaak. Twee grote voordelen van de Overijsselse Overlegrechter is dat het haast niets kost en dat de zitting op korte termijn na aanmelding plaatsvindt. Dat wil zeggen, binnen vier weken. De rechter zal tijdens de zitting eerst proberen om beide partijen tot een oplossing te laten komen. Lukt dit niet, dan zal de rechter besluiten wat de oplossing is volgens de wet- en regelgeving. Er is een proeftijd van anderhalf

jaar gepland. De rechtbank Overijssel verwacht in die periode zo'n vijftigtal zaken te hebben behandeld.

Rechtsbijstand

De hulp van buurtbemiddeling is gratis en aan de hulp van de Overlegrechter zijn ook weinig kosten verbonden. Zo blijft het relatief laagdrempelig. Toch kan het zinvol zijn om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Bij complexe of hoogoplopende conflicten kan de hulp van een jurist gewenst zijn. Met een rechtsbijstandverzekering wordt juridische hulp vergoed. En niet alleen als het burenruzies betreft, maar ook bij conflicten met een werkgever, bijvoorbeeld.