Freek Schutten
Freek Schutten

Freek Schutten (1941-2020), veelzijdig en bevlogen

· leestijd 1 minuut Sport

IN MEMORIAM

Hij werd niet voor niets ‘The King’ genoemd. Oud-Zwolsche Boys en PEC Zwolle-aanvoerder Freek Schutten was een getalenteerd voetballer maar vooral ook iemand met een eerlijke en uitgesproken mening. Hij overleed donderdag 12 maart.

Opgegroeid in Coevorden als telg uit een slagersgezin voetbalt hij al op piepjonge leeftijd in het eerste van vv. Raptim. Op zijn achttiende tekent hij zijn eerste contract bij tweededivisionist Zwolsche Boys. Na drie jaar verruilt Schutten de arbeidersclub voor het chique Be Quick Groningen. Na één seizoen keert hij terug naar Drenthe waar hij twee jaar voor SC Drenthe uitkomt. In 1967 gaat de allrounder, die op meerdere posities kan spelen, opnieuw bij Zwolsche Boys voetballen. Hij blijft de club trouw totdat door financiële malaise in 1969 een terugkeer naar de amateurs niet te voorkomen is. PEC ontspringt de dans, blijft betaald voetbal spelen en neemt de beste spelers van Zwolsche Boys over, waaronder Schutten. Bij PEC kent hij nog de nodige hoogtepunten. Hij stopt in 1976 op 34-jarige leeftijd.

Schutten is niet alleen een begenadigd speler maar kan ook verbaal prima uit de voeten, zo blijkt uit zijn medewerking aan de in 2006 verschenen voetbaldocumentaire ‘Zwolse Strijd’. Twee jaar later wordt hij, net als veel andere PEC-coryfeeën, geportretteerd door kunstenaar Henk Heideveld. De schilderijen hebben sindsdien een prominente plek in de hal van het MAC3Park Stadion. In het naar aanleiding van de portretten verschenen boek ‘Eregalerij’ wordt uitgebreid ingegaan op de voetballoopbaan van 'The King'.

Na zijn actieve carrière blijft Schutten actief bij zowel Zwolsche Boys als PEC Zwolle. Bij beide clubs ligt, ondanks de oorspronkelijke rivaliteit, toch zijn hart. Bij PEC is hij bovendien een frequent en gewaardeerd bezoeker van de trainingen, waar hij graag zijn voetbalkennis ventileert. Freek Schutten is 78 jaar geworden.

Harry Bouwhuis