Frank Geers geeft tekst en uitleg aan de speelsters van HC Zwolle.
Frank Geers geeft tekst en uitleg aan de speelsters van HC Zwolle. Pedro Sluiter

HC Zwolle moet ambities bijstellen en neemt afscheid van trainers Geers en Van den Broek

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Hockeyclub Zwolle neemt na dit seizoen afscheid van eerste elftal-trainers Frank Geers en Pancho van den Broek en moet de ambities voor het tophockey naar beneden bijstellen. Geers is tevens gestopt als technisch directeur (per 1 februari) en Roel Stofmeel als technisch manager tophockey (per 1 maart).

Vanwege teruglopende inkomsten is er minder financiële ruimte en moet de vereniging lastige keuzes maken. Een daarvan is dat er wordt gesneden in de afdeling tophockey en dat betekent onder meer dat er afscheid wordt genomen van Geers en Van den Broek als trainers van respectievelijk dames 1 en heren 1.“Ik wil niet in detail treden over de financiële huishouding, dat is een interne aangelegenheid, maar we hebben onze begroting moeten aanpassen”, zegt Arjen Kale, als bestuurslid verantwoordelijk voor het tophockey binnen de vereniging op het Hoge Laar.

“Daarom nemen we afscheid van de trainers die nu actief zijn. Dat zijn A+-trainers zeg ik maar even. Die zijn gewend met bepaalde budgetten en mogelijkheden te handelen. Dat sluit niet zo goed meer op elkaar aan”, aldus Kale, die stelt dat de opvolgers in eerste instantie binnen de vereniging worden gezocht. “Trainers die binnen de jeugdlijn tot ontwikkeling zijn gekomen. Roel Stofmeel is ook zo bij ons begonnen. Die gesprekken zijn nu gaande.”

HC Zwolle komt met beide teams momenteel uit in de overgangsklasse en dat is sinds de komst van de promotieklasse (onder de hoofdklasse) het derde niveau van Nederland. De grote vraag is of de gestelde ambities met het nieuwe beleid en dus zonder gelauwerde, ervaren trainers nog haalbaar zijn. “We hadden in ons beleid staan dat we linkerrijtje overgangsklasse willen spelen, dat is met die nieuwe opzet dan deelneming in de promotieklasse. Het zou kunnen zijn dat we nu moeten uitgaan van handhaving in de overgangsklasse zoals die er op dit moment is. Het is denkbaar dat dat ons beleid wordt”, aldus Kale. “Het hangt van meerdere zaken af. Kunnen we spelers behouden of gaat er een fors aantal buiten de deur studeren, bijvoorbeeld. Het zal in de nabije toekomst moeten blijken, hoe het zich ontwikkeld.”

Volgens Kale heeft de financiële situatie zijn oorzaak in de fors teruggelopen ledenaantallen en de verhoging van de veldhuur. “Onze ledenaantal is 2000 geweest, dat zal nu rond de 1700 zijn. Dat zijn voor een vereniging forse verschillen. Dat maak je soms mee.”

Nieuwe technisch manager

Het krappere budget heeft naast de trainerskeuzes ook geleid tot het wegvallen van de functie van technisch directeur. Daar tegenover staat dat er volgend seizoen wel weer een technisch manager tophockey is en dat die functie ook wordt uitgebreid. Kale: “Dat is voor Roel Stofmeel wat te veel, want die heeft ernaast gewoon een baan. Die is niet voor niks vorig jaar gestopt als trainer. Roel is als vrijwilliger overigens nog volop actief en betrokken. Als adviseur is hij ook nog uitermate belangrijk (voor mij). Maar we zijn nu dus op zoek naar een nieuwe technisch manager.”

Stofmeel was de afgelopen zeven seizoenen trainer van het eerste damesteam. Hij zegt begrip te hebben voor de keuzes die gemaakt zijn, of moeten worden, ook als die ten koste gaan van het tophockey.

“Je kunt discussiëren over of er goed of fout beleid is gevoerd. De ambities vragen een bepaald uitgavenpatroon en dat is op dit moment gewoon niet meer haalbaar voor de vereniging. Je hebt te maken met een terugloop van het ledenaantal, wat past in de landelijke ontwikkeling van de hockeysport. De huur van de velden is flink omhoog gegaan. Je hebt een wat scheve verhouding in de leden -er is heel veel jeugd- en dat zie je bijvoorbeeld terug in de omzet van de bar. Dat zijn ontwikkelingen waar je als vereniging niet helemaal grip op hebt. Daardoor kun je bijvoorbeeld het traject, en de ambities, die je met Frank hebt ingezet, niet voortzetten”, aldus Stofmeel.

Het belang van tophockey

Geers: “Ik ben met bepaalde ambities hier begonnen en het is jammer dat die niet kunnen worden waargemaakt omdat de club nu voor andere uitdagingen staat. Ik vind het jammer, want ik denk dat het een club met veel mogelijkheden is”, zegt de man die op 1 augustus 2017 Bastiaan Bunnik opvolgde als technisch directeur en dit seizoen ook trainer van dames 1 is. Daarnaast is hij werkzaam als hockeymanager op het CSE en als bondscoach van het Slowaakse damesteam.

“Ik ben benieuwd wat de gevolgen gaan zijn voor de rest van de vereniging. Het belang of de lasten van tophockey zijn lastig uit te drukken. Er gaat vaak wat meer geld naar top- dan naar breedtesport. Maar wat het oplevert qua uitstraling, belangstelling, mensen die je naar komen kijken, dat is heel lastig in cijfers uit te drukken. Dat is ons als vereniging in ieder geval niet goed gelukt, want we maken de keuze om te snijden in tophockey. Terwijl je misschien ook andere keuzes had kunnen maken”, stelt Geers.

Huib Veurink
Berkum treft Scherpenzeel Sport 6 uur geleden
Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 7 uur geleden
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 8 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Graasseizoen weer van start voor Zwolse schaapskudde Algemeen gisteren
Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50