Afbeelding

Wanneer zijn de remmen van een auto toe aan vervanging?

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

In een auto zijn de remmen naar alle waarschijnlijkheid één van de belangrijkste onderdelen. Stel je voor dat het helemaal niet meer mogelijk is om te remmen. Dan sta je sowieso doodsangsten uit, want je loopt dan een groot risico op een ongeluk. Bovendien zal de kans groot zijn dat je hier niet al te goed uitkomt. Het is dus van levensbelang dat de remmen van je auto goed functioneren.

Bij het remmen spelen twee onderdelen een belangrijke rol: de remblokjes en de remschijven. Bij de remschijven is het van belang dat ze goed schoon blijven. Dit kun je doen door bepaalde wasmiddelen te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van een zogenoemde remmenreiniger. Toch is dit wel een controversiële keuze. De remschijven worden hierdoor namelijk vet waardoor er een grote kans is dat ze gaan roesten, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Daarom kun je beter een vaatdoekje of een schuurspons gebruiken. Het is nog beter om dit klusje te laten doen door een monteur.

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat de remschijven toe zijn aan vervanging. Op de site motor-doctor.nl zou je dan nieuwe schijven aan kunnen schaffen. Over het algemeen is het vervangen van de remschijven pas nodig nadat je ze voor circa 110 duizend kilometer hebt gebruikt. Logischerwijs kan dit getal aanzienlijk variëren. Met name als je veel in de file rijdt zul je de remschijven al veel eerder moeten vervangen, gemiddeld al na 51 duizend kilometer. Ook kan het ijzer op ijzer remmen een negatief effect hebben hierop.

IJzer op ijzer remmen komt doordat de remblokjes versleten zijn. Dit houdt in dat elke keer dat je remt er een stukje van het frictiemateriaal afschuurt. Natuurlijk zijn dit maar kleine beetjes, maar je moet over het algemeen best vaak remmen dus dan worden het toch grote hoeveelheden die afschuren. Op een gegeven moment zal er alleen nog een laagje ijzer over zijn. Dan is het zaak om de remblokjes te vervangen. Gemiddeld is dit nodig na ongeveer 56 duizend kilometer, maar het kan natuurlijk ook eerder of later zijn.