Kirsten Wild met de erepenning van Zwolle.
Kirsten Wild met de erepenning van Zwolle. Pedro Sluiter

Wild vreest oneerlijke concurrentie op Olympische Spelen

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Terwijl steeds meer sportbonden pleiten voor uitstel van de Olympische Spelen in Tokyo vanwege het coronavirus dat de wereld in zijn greep houdt, zit er voor de atleten niets anders op dan te blijven trainen in de veronderstelling dat het mondiale sportevenement doorgaat van 24 juli tot en met 9 augustus. “Ik denk dat ik er nog nooit zo klaar voor ben geweest”, zegt (baan)wielrenster Kirsten Wild uit Zwolle.

“Vooralsnog gaat het door, dus train ik door alsof het doorgaat. En probeer ik ervoor te zorgen dat ik aan de start sta in mijn beste vorm”, zegt Wild, die als baanwielrenner aan de Olympische Spelen meedoet op de onderdelen omnium en koppelkoers (met Amy Pieters) en op beide onderdelen als één van de favorieten geldt. Na de regen aan de (gouden) WK- en EK-medailles in de laatste jaren is olympisch goud bovendien het enige dat nog op haar palmares ontbreekt. “Ik denk dat ik er nog nooit zo klaar voor ben geweest als nu, als dit jaar. Dus natuurlijk maak ik me zorgen. Kan ik mezelf opnieuw in deze vorm krijgen als het uitgesteld wordt? Als het drie maanden wordt uitgesteld kun je de plannen enigszins aanpassen en probeer je nog een keer zo'n opbouw te doen. Maar als het een jaar wordt uitgesteld...? Dat is moeilijk te overzien.”

Wild vult haar dagen voorlopig met fietsen in de omgeving Zwolle. Kleine rondjes in de buurt, een paar keer de Holtenberg op en af. Met het mooie weer was het afgelopen week allesbehalve een straf om buitenshuis te zijn, dus fit blijven is het probleem niet. Maar wedstrijdfit is een heel ander verhaal. “Het basisniveau kun je wel op peil houden, maar het is wel behelpen. Je kunt niet met de krachttrainer aan de slag, normaal gesproken zou je met de jongens sprinten op de baan en dat doe je nu niet”, aldus Wild, die ziet dat er een ongelijke situatie ontstaat omdat er geen universeel beleid is wat betreft het sluiten van trainingscentra en dergelijke. Oneerlijke concurrentie, stelt de Zwolse. “In het ene land mag je nog wel op de baan trainen en in andere niet. Het voelt gek om straks op de Spelen te staan met het idee dat bepaalde landen goed hebben kunnen trainen op de baan en wij niet”, zegt Wild, die zich op dit moment een beetje een bijzondere diersoort voelt, als atleet voorbereidend op de Spelen. “Voor de maatschappij is het virus nu natuurlijk de hoofdzaak. Voor mij als topsporter is dat de Olympische Spelen. Dat is waar het om draait. Dat klinkt egoïstisch, maar als sporter moet je gewoon die voorbereiding doen alsof het doorgaat. En hopen dat je niet ziek wordt.”

Die laatste zorg leeft overigens altijd bij topsporters. “Als topsporter ben je altijd al wat voorzichtiger wat dat aangaat. Ik zou normaal gesproken in de week voor een WK al niet naar een kinderverjaardag gaan. Nu helemaal niet natuurlijk. Ik neem het heel serieus en probeer me heel goed aan de voorschriften te houden, ook voor de rest van de mensen in Nederland.”

Technisch directeur Maurits Hendriks van NOC*NSF verwacht dat er uiterlijk eind mei een definitief besluit komt over het doorgaan van de Olympische Spelen.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 7 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 8 uur geleden