Afbeelding

'De kans dat ik doorga is groter dan dat ik stop'

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Nu door de coronacrisis het voetbaldier in Jan Verheijen getemd wordt, weet de 65-jarige trainer en oud-prof van onder meer PEC Zwolle en Feyenoord 'bij god niet' wat hij met zijn vrije tijd aan moet.

Verheijen is na een paar dagen in het ziekenhuis vanwege hartritmestoornissen weer fit en vol energie, maar hoe de huidige trainer van Ulu Spor die energie kwijt raakt is de vraag. “Je mag niks, niet naar het veld, niet trainen met die gasten en dat mis ik heel erg. Ik ben vijf, zes dagen per week met dat voetbal bezig en dat valt in een keer weg. Ik ben nu 65 jaar, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Dit is een heel vreemde situatie. Het zet iedereen z'n leven op z'n kop en van mij helemaal. De meeste trainers zitten natuurlijk met een baan, en doen het 's avonds erbij, maar ik zit al vanaf mijn vijftiende, zestiende vol in die voetballerij Ik wist natuurlijk wel dat ik behoorlijk maf was van dat spelletje, maar nu besef je pas hoe belangrijk dat voetbal is.”

Verheijen vindt het KNVB-besluit om het seizoen als niet gespeeld te beschouwen sneu voor de teams die op weg waren naar een kampioenschap en heeft te doen met die trainers. “Je ziet de afgelopen negen maanden aan werk en energie stoppen in die gasten in het water gesodemieterd.”

Dramatisch seizoen Ulu Spor

Het is de vraag of het besluit van de KNVB om de competities als niet gespeeld te beschouwen een geluk bij een ongeluk is voor Ulu Spor. De ploeg beleefde een dramatisch seizoen in de vierde klasse G. Na veertien wedstrijden zonder overwinning of gelijkspel stond de teller op -4 vanwege het afzeggen van een wedstrijd vanwege een gebrek aan spelers. De dramatische 14-0 nederlaag op 2 februari tegen Holten was een keerpunt. “Iedereen had in de gaten dat het niet goed was en dat is intern besproken. Er zijn goeie impulsen ontstaan. Nieuwe mensen opgestaan die dingen wilden doen voor de club. 'Ik kan dat wel doen en ik kan dat wel doen.' Er ontstond een kettingreactie. In dit geval maakt vierde of vijfde klasse niet zoveel uit. Het gaat erom dat we met z'n allen weer plezier kunnen beleven aan het voetbal.”

Eergevoel

Of hij zelf doorgaat als trainer van Ulu Spor is nog niet zeker, maar door de veranderingen die bij de club in gang waren gezet kijkt hij daar wel positief tegenaan. “De kans dat ik doorga is groter dan dat ik stop. Ik wil geen zinkend schip verlaten. Ik heb nog te veel eergevoel om er wat van te maken bij Ulu Spor. Maar dat moeten we nog bespreken. Ik kan fantastisch met die jongens opschieten en ik heb er nog steeds plezier in, en daar gaat het om.”

Ulu Spor is de enige club in het Zwolse prestatieve amateurvoetbal die de trainerspositie voor volgend seizoen nog niet heeft ingevuld.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 20 uur geleden