Afbeelding

Sociale activiteiten met WijZ Welzijn

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Niet iedere burger heeft voldoende capaciteiten om volop mee te doen aan de Nederlandse maatschappij. Sommige mensen zijn minder vaardig of minder mobiel. Er zijn ook bepaalde doelgroepen waarvoor sociale contacten lastiger zijn, zoals ouderen en gehandicapten. WijZ Welzijn is een stichting die kwetsbare mensen in de maatschappij aanzet om actief te blijven en in de maatschappij te blijven staan.

Doelstellingen van WijZ Welzijn

Het doel van WijZ Welzijn is om zowel mensen die volop in het leven staan, als mensen die hier niet meer toe in staat zijn een inspirerende en actieve omgeving te bieden. Vooral mensen die het sociaal wat moeilijker hebben kunnen wel wat begeleiding gebruiken. De vrijwilligers van WijZ Welzijn helpen deze mensen met ondersteuning voor het organiseren en uitvoeren van diverse soorten activiteiten. Daarbij heeft WijZ Welzijn een tweetal kernwaarden:

  • Inspirerend: het inspireren van mensen om zelf actie te ondernemen en hun talenten in te zetten. Dit geldt voor de doelgroep die WijZ Welzijn ondersteunt, maar ook voor de vrijwilligers en medewerkers.
  • Omgevingsbewust: het oog hebben voor de omgeving van de doelgroep en wanneer noodzakelijk actie ondernemen om de omgeving te verbeteren.

WijZ Welzijn is actief in diverse gemeentes in het noorden van Overijssel, zoals Zwolle, kampen, Ommen en Zwartewaterland.

Wat organiseert WijZ Welzijn?

De nadruk bij WijZ Welzijn ligt op het organiseren van talloze activiteiten. Het gaat om creatieve, ontspannende, uitdagende en sportieve activiteiten. Bijvoorbeeld tennis, bridge, bingo, maar ook danslessen of een koor. Tevens worden er diverse bijeenkomsten georganiseerd, vaak voor een bepaalde doelgroep. Zoals een koffieochtend voor ouderen. Verder heeft WijZ Welzijn een zogenaamd opbouwteam opgezet. Dit team ondersteunt bij het organiseren van activiteiten voor een buurt of een straat. Hiermee kan een grote groep mensen uit een buurt of wijk maatschappelijk en sociaal betrokken worden. Naast de sociale activiteiten biedt WijZ Welzijn ook enkele hulpdiensten aan.

Diensten voor individuele ondersteuning

Diensten voor individuele ondersteuning gaat om sociale zorg voor zwakkere doelgroepen in de samenleving. Zo kunnen mensen bijvoorbeeld ondersteuning nodig hebben wij hun administratie, de zorgverzekering vergelijken, belastingaangifte of schulden. Er kan ook bijstand verleend worden voor mensen die een partner verloren hebben en hier maar moeilijk mee om kunnen gaan of opvoed- en gezinsondersteuning voor ouders die het lastig hebben met hun gezin. Ook ouderen kunnen aankloppen voor gezelschap door een vrijwilliger om eenzaamheid te voorkomen.

Vrijwilligers

Mensen die interesse hebben om vrijwilliger te worden, kunnen zich aanmelden bij WijZ Welzijn. Op de website worden regelmatig allerlei vacatures gezet om uit te kiezen. Afhankelijk van de functie kan het zijn dat de vrijwilliger extra ondersteuning krijgt, zodat hij of zij daadwerkelijk de nodige kennis krijgt en zich hierdoor optimaal als vrijwilliger kan inzetten.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 7 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 7 uur geleden