Afbeelding
Pedro Sluiter

Tennissers snakken naar voorjaarscompetitie, maar beoogde startdatum is 'heel optimistisch'

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Tennisminnend Nederland hoopt nog altijd dat de voorjaarscompetitie gespeeld gaat worden. De KNLTB houdt vooralsnog rekening met een scenario waarbij de 'mooiste tijd van het jaar' in het weekeinde van 9 en 10 mei losbarst. Een heel optimistische gedachte, denken de voorzitter van ZLTB en TC '91 Stadshagen.

Waar de meeste competities en sportevenementen zijn afgebroken of van de agenda zijn gehaald, houdt de tennisbond hoop op het doorgaan van de voorjaarscompetitie, die oorspronkelijk afgelopen weekeinde van start zou gaan. Niet zo gek, aangezien dit voor veel clubtennissers het hoogtepunt van het seizoen is en voor clubs de tijd van het jaar waarin een aanzienlijk deel van de omzet wordt gedraaid. Bovendien gaat het maar om zeven speelronden. “Deze twee maanden zijn goed voor ongeveer dertig procent van de jaaromzet”, zegt Jan-Henk Oosterkamp van TC '91, die niet alleen voor zichzelf spreekt als hij zegt dat ook de gezelligheid enorm gemist wordt. “Ik speel zelf al dertig jaar competitie op zaterdag. Nu begrijpt iedereen dat het niet kan, maar je mist het enorm. Het gaat nu nog wel, maar hoe langer het duurt, hoe moeilijker het wordt”, aldus Oosterkamp.

Collega Jasja Scholtens van ZLTB ziet ook dat vooral de saamhorigheid gemist wordt. “Er zijn competitieteams die organiseren een borrel via Zoom.”

Voor de clubs is het wachten tot 21 april. Dan komt het kabinet naar buiten met nieuws over de vervolgmaatregelen na 28 april. De KNLTB bepaalt zo snel mogelijk na dat kabinetsbesluit of de nieuwe startdatum en planning van de competities haalbaar is of dat er nieuwe aanpassingen nodig zijn. “We realiseren ons dat tennis bij uitstek een sport is die je op veilige afstand van elkaar kan uitoefenen”, aldus KNLTB-directeur Erik Poel op de website van de bond. "De KNLTB, de Nederlandse Golf Federatie (NGF) en NOC*NSF zijn voortdurend in overleg met het ministerie van VWS en het RIVM. Uit die gesprekken wordt duidelijk wanneer het vrij tennissen en trainen kan worden hervat en onder welke voorwaarden.”

Oosterkamp verwacht niet dat de voorjaarscompetitie op 9 mei van start kan gaan. “Natuurlijk kun je afstand houden op de tennisbaan, maar je speelt wel met dezelfde tennisbal. Je transpireert en dat zweet komt op die tennisbal, dat lijkt me niet heel veilig. Maar het is fijn dat we hierin de richtlijnen van de KNLTB, en daarmee van de overheid, kunnen volgen. We hoeven zelf geen beslissing te nemen”, zegt Oosterkamp, die stelt dat het contact tussen de Zwolse clubs goed is. Mocht de voorjaarscompetitie niet doorgaan dan ziet Oosterkamp een Zwolse competitie wel zitten.

“Zodra we weer mogen tennissen, moeten we creatief zijn met z'n allen”, zegt collega-voorzitter Jasja Scholtens van ZLTB, die ook denkt dat de beoogde startdatum van 9 mei optimistisch is. “Het zou waanzinnig zijn, maar ik verwacht niet dat op 21 april wordt gezegd van 'we gaan weer los met z'n allen.' Het is afwachten.” Scholtens maakt zich minder zorgen om de financiële situatie dan haar collega van TC '91. “Maar als het hele seizoen eraan gaat, zal dat anders zijn. Wij wachten in spanning af.”

RVO-regeling

Clubs kunnen gebruik maken van een regeling van de RVO (Rijksdienst voor ondernemend Nederland) die een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000 biedt aan onder meer sportclubs. ZLTB heeft deze aangevraagd, maar volgens Oosterkamp twijfelt TC '91 daar nog over, “We hebben er wel ruimschoots recht op, gezien de inkomstenderving, maar dat vind ik een moreel dilemma. Misschien zijn er anderen die dat geld beter kunnen gebruiken.”

Blaashal

Hoewel het winterseizoen inmiddels achter de rug is, is bij ZLTB en TC '91 de opblaasbare hal nog niet naar beneden gehaald. Een kwestie van overmacht. “We zouden 1 april beginnen met het afbreken, maar dat kan nu niet. Daar zijn wel 35,40 vrijwilligers voor nodig en dat zijn teveel mensen bij elkaar”, weet Oosterkamp.

Afbeelding
Hedon Talent Support slaat handen ineen met Tricklebolt naar herontdekking van de band Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Grootschalig Faunaonderzoek in Zwolle onthult kansen voor natuurbehoud en beheer Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Foodtruckfestival HOPPAAA! met borrelplanken en kwaliteitswijnen in het Twistvlietpark Algemeen 17 uur geleden