Afbeelding

Column Papje over de ernst van de pandemie

Rondje Swolle

De Nederlandse correspondent in China Eefje Rammeloo vroeg zich onlangs af waarom in ons land aanvankelijk zo lauw werd gereageerd op haar artikelen over de ernst van de corona-uitbraak in Wuhan. Stikstof en energie hielden ons vooral bezig Maar uiteindelijk is de ernst van epidemie toch pijnlijk duidelijk geworden. Dat betekende quarantaine, handen wassen, 1.5 meter afstand en opeens overmatig veel aandacht in (extra) praatprogramma’s op tv. Inclusief vermeende ‘bekende’ Nederlanders die de gelegenheid aangrepen om (weer eens) op het scherm te komen. Scholen, winkels en horeca bleven dicht, gevreesd wordt dat veel winkeliers en horecabedrijven die klap niet te boven zullen komen. En de zakken van het kabinet zullen niet te diep genoeg blijken om de helpende hand te blijven bieden, zoals op dit moment. Naast alle sombere berichten over corona was er maandagavond ook een ander geluid. Het normaal niet uitbundig bekeken Nieuwsuur belichtte hoe ondernemers zich voorbereiden op het (gedeeltelijk) eind van deze crisis. Het waren Zwolse ondernemers! Bakker Franck van de gelijknamige buurtwinkel, Bertrand Maas van Waanders in de Broeren, Rob Zuidema van theater de Spiegel, Judith Hanewinkel van Ensemble Gastro&Bar aan de Blijmarkt, Thijs Poortier van Lekker Zwols en Pieter Blauwhof van de wijnbar OAK (beiden op het Gasthuisplein). Vooral de horecaondernemers straalden veel positivisme uit. Nieuwsuur zal ze de komende tijd blijven volgen!