Afbeelding

KNVB sluit seizoen af; geen promotie, geen degradatie

· leestijd 1 minuut Sport

BETAALD VOETBAL

De kogel is door de kerk. Het voetbalseizoen is definitief beëindigd en ondanks dat zestien betaald voetbalclubs dit liever anders hadden gezien zijn er geen promoties en degradaties. PEC Zwolle gaat de boeken in als de nummer vijftien.

Na overleg met clubs, spelers en trainer en met instemming van de Raad van Commissarissen heeft de KNVB besloten om het seizoen in de eredivisie en eerste divisie (Keuken Kampioen divisie) per direct af te sluiten zonder promotie en degradatie. Op basis van de huidige stand, die als eindstand wordt gehanteerd, worden de Europese tickets verdeeld. Dat is goed nieuws voor Ajax, dat als nummer één instroomt in de play-offs van de Champions League. Nummer twee AZ krijgt een ticket voor de tweede voorronde van de Champions League. Feyenoord plaatst zich rechtstreeks voor de groepsfase van de Europa League. PSV voor de derde en laatste voorronde en Willem II voor de tweede voorronde van de Europa League. Dit alles moet nog wel door de UEFA worden goedgekeurd.

Voor PEC Zwolle betekent het besluit dat het zich definitief kan opmaken voor een negende jaargang op rij in de eredivisie.

Zuur zijn de druiven voor Cambuur Leeuwarden en De Graafschap, die als respectievelijk nummer één en twee in de eerste divisie afkoersten op promotie. De onderste ploegen in de eredivisie, RKC Waalwijk en ADO Den Haag, komen juist goed weg.

Blanco stem

Clubs konden vrijdagmiddag stemmen op drie verschillende opties over de afloop, maar negen clubs waaronder PEC onthielden zich van stemming. Voorzitter Adriaan Visser vond het niet gepast om als nummer vijftien een oordeel te vellen over andere clubs, zo liet hij optekenen in De Stentor. Zestien clubs stemden voor een promotie/degradatieregeling en negen tegen. Negen clubs leverden een blanco stem in. Daardoor was er geen meerderheid, redeneert de bond. "Daarmee komt de beslissing volledig op de schouders van het bestuur betaald voetbal te liggen", schrijft de KNVB.

De twee opties die afvielen waren: 1. RKC Waalwijk en ADO Den Haag degraderen. 2. een eredivisie met twintig teams waarbij Cambuur en De Graafschap promoveren en geen club degradeert. De KNVB had clubs voor de stemming geadviseerd om niet voor die laatste optie te gaan in verband met de problemen die daarbij komen kijken.

De optie met alleen promotie zou niet gewenst zijn aangezien een eredivisie met twintig clubs nog meer druk legt op de volle speelkalender. Ook zouden er dan meer midweekse duels zijn en die worden zonder daglicht afgewerkt. Dat vraagt meer inzet en middelen van clubs, gemeenten en politie en daar was geen draagvlak voor te vinden.

Solidariteit

De KNVB pleit in het schrijven voor solidariteit en stelt daarom dat clubs die Europees voetbal spelen de zware morele verplichting hebben om een deel (25 procent) van hun startgeld beschikbaar te stellen aan de verschillende betaald voetbalorganisaties. Hiertoe moeten de clubs nog om de tafel.

Lees hier het volledige statement van de KNVB.