Afbeelding
Waterschap Drents Overijsselse Delta

Waterschap: ‘Oplopend neerslagtekort vraagt om alertheid’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) ziet het neerslagtekort al vroeg in het seizoen toenemen. Hierdoor dalen de grondwaterstanden en voert het waterschap veel meer water aan dan in voorgaande jaren in deze tijd van het jaar.

Momenteel wordt zoveel mogelijk water in het gebied vastgehouden en is er nog ruim voldoende aanvoer van water vanuit de IJssel, het IJsselmeer en de Overijsselse Vecht. Watergangen worden bijgehouden door te maaien waar nodig.

Peilbeheer

Afgelopen winter viel er voldoende neerslag, meldt het waterschap. Hierdoor begon WDODelta begin maart het seizoen vanuit een relatief natte situatie. “Sinds half maart is er echter geen regen van betekenis gevallen. Dat is direct terug te zien in watervraag in het gebied. Bijvoorbeeld water voor landbouw en natuur.” Daarom streeft het waterschap met de waterpeilen in sloten, weteringen en kanalen naar een maximaal peil. Hiermee probeert het waterschap het watersysteem maximaal te voeden. De aanvoercapaciteit van water ligt op dit moment op gemiddeld 50 à 60 procent van de totale aanvoercapaciteit.

Grondwaterstanden

Waar de grondwaterstanden begin maart nog zeer hoog stonden, ziet het waterschap ze nu behoorlijk dalen. “In het noordelijke deel van het werkgebied van WDODelta zijn de grondwaterstanden erg laag tot normaal voor de tijd van het jaar. In het zuidelijke deel zijn deze nat tot normaal voor de tijd van het jaar, maar ook hier dalen de grondwaterstanden nu snel.” Al met al ziet het waterschap de droogte toenemen, de grondwaterstanden dalen en het besproeien van gewassen uit grond- en oppervlaktewater toenemen.

Verwachtingen

Deze week is het weer wisselvallig. Er wordt circa 15 mm regen verwacht. Dit geeft enige voeding aan de toplaag van de bodem, maar is volgens WDODelta onvoldoende voor een goede aanvulling van het grondwater. “De afvoer van de Rijn en de IJssel is laag voor de tijd van het jaar. De verwachting is dat de afvoer de komende dagen licht zal stijgen.” Voorlopig heeft het waterschap voldoende wateraanvoermogelijkheden en is er voldoende buffercapaciteit in het watersysteem. Ze meldt de grond- en oppervlaktewaterstanden én de weersverwachtingen goed in de gaten te houden, zodat ze kan anticiperen op de actuele weersomstandigheden.