Afbeelding

Gemeenteraad omarmt CDA-plan voor trein naar Parijs, Londen en Brussel

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Duizenden Zwollenaren reageerden vorige week volgens fractievoorzitter Jan Nabers van CDA Zwolle positief op berichten op digitale media over de kansen voor een direct trein naar grote Europese steden.

“Maandagavond heeft de gehele Zwolse gemeenteraad deze positieve houding overgenomen en het initiatief van het CDA Zwolle voor een directe treinverbinding naar Parijs, Londen en Brussel omarmd. De gemeenteraad roept het college van burgemeester en wethouders van Zwolle op zich enthousiast uit te spreken voor deze kansen en nader onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor zowel de snelle hsl intercity treinen als voor de internationale treinen vanuit Londen, Brussel en Parijs. Met het besluit van de gemeenteraad is de eerste stap gezet in het spoorboekje naar ‘Internationaal Station Zwolle’.”

Ambitie

Wethouder William Dogger: “Het college omarmt deze ambitie. Het is een mooie motie die past bij onze internationaliseringsambities en de aandacht die we hebben voor duurzaamheid.” Burgemeester Peter Snijders concludeerde na dit besluit van de gemeenteraad met: “Met ambitie gaan wij voorwaarts.”

Uitwerken

Het college gaat het plan nu verder uitwerken met partners als onder meer provincie Overijssel, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ProRail en de Nederlandse Spoorwegen. De Nederlandse Spoorwegen had zich al eerder positief over het plan uitgesproken en werkt graag mee aan de verdere uitwerking.

Comfortabel

Een week geleden tijdens het debat over de Spoorzone bracht Nabers het voorstel in. “Juist nu de discussie over de vele vliegreizen die mensen op korte afstanden in Europa maken gevoerd wordt, is het van belang een volwaardig alternatief met de trein te ontwikkelen. Naast schoner heeft het vervoer per trein veel andere voordelen: je stapt uit in het midden van de stad, het bespaart lange inchecktijden en het is minstens zo comfortabel.”