Gemeente Zwolle stelt nieuwe bouwregels op

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – De gemeente Zwolle heeft nieuwe regels opgesteld voor zelfstandige woonruimtes zoals appartementen. In 2018 maakte het college daarvoor al plannen.

Steeds vaker worden huizen in Zwolle verbouwd naar meerdere, kleine woonruimtes. Dit levert nieuwe woonplekken op, maar met meer bewoners in de straat kan er volgens de gemeente ook overlast ontstaan. Het Zwolse pakket aan maatregelen is er vooral om starters en mensen met een laag inkomen meer kans te geven op een woning in Zwolle. Het pakket bestaat uit verschillende afspraken. Een voorbeeld van een andere afspraak is dat marktpartijen een woning met een verkoopprijs tot 260.000 euro eerst twee maanden te koop aanbieden aan de hiervoor bedoelde mensen. Pas daarna mag een belegger deze woning kopen.

Kwaliteit

Met de regels voor het verbouwen van woningen naar meerdere kleinere woningen wil de gemeente samen met marktpartijen bereiken dat er verschillende soorten woningen in de wijken blijven. De regels moeten ook helpen om de kwaliteit van appartementen en studio’s te verbeteren. Eén van de regels is bijvoorbeeld dat elke zelfstandige woonruimte ook een berging moet hebben. Zo hoeven de bewoners hun fiets of afvalcontainer niet altijd op de stoep te zetten, maar kunnen ze deze spullen opbergen op eigen terrein. Ook zijn er afspraken gemaakt over hoe groot een woonruimte minimaal moet zijn.

Mix

De nieuwe regels worden aan de gemeenteraad voorgelegd. Het is een onderdeel van het pakket Zwolse maatregelen dat de gemeente samen met bouwers, bouwers, ontwikkelaars, makelaars, beleggers en woningcorporaties heeft opgesteld om samen te zorgen voor een goede kwaliteit en mix van woningen in de stad.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 6 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 7 uur geleden