Afbeelding
Erik-Jan Berends

Initiatiefnemers nieuw cultuurproject in Zwolle willen aansluiten bij oproep premier Rutte

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - In de wijken Kamperpoort en Pierik begint in juni een nieuw cultuurproject. Bij dit project ‘Cultuur in de Wijk’ zijn de ideeën en wensen van jongeren het uitgangspunt. Centraal staat het thema ‘corona’ en wat dit voor jongeren betekent.

Beperkt dit virus de leefwereld van de jeugd of zien zij juist ook kansen en mogelijkheden? Dit project sluit volgens de initiatiefnemers aan bij de landelijke oproep van premier Rutte om in gesprek te gaan met jongeren.

Thuiszitten

Premier Rutte onderstreepte in zijn toesprak het belang van het aangaan van het gesprek met de jongeren van Nederland; weten wat er leeft onder de jeugd. In dit cultuurproject gaan jongeren samen met kunstenaars op zoek naar wat hen bezighoudt. Wat zijn de beperkingen van de jongeren op dit moment, wat missen ze, wat hebben ze ontdekt in deze bijzondere periode en wat doet het thuiszitten met ze? Wat kunnen jongeren leren van andere buurtbewoners; ouderen, gezinnen, singles en stelletjes? Samen met beeldend kunstenaars gaan de jongeren aan de slag deze vragen en antwoorden vorm te geven in een blijvend kunstproject.

Huidhonger

‘Cultuur in de wijk’ is een initiatief van zzp’ers Jolan van de Waeter, actief als cultuurcoach op basisscholen en Jeanine van Dalen, die als zelfstandig grafisch vormgever en communicatieadviseur veel werkzaam is in het culturele veld. In april zagen zij de noodzaak de stem van de jongeren te laten horen, nu in deze tijd de huidhonger van jongeren groot is. “Je vrienden ontmoeten en spreken is van groot belang voor deze doelgroep.”, aldus de twee ondernemers die werk willen creëren voor kunstenaars die ook moeten zien rond te komen in deze moeilijke tijd. Voor de financiering van het project hebben de initiatiefnemers een beroep gedaan op Stadkamer Buurtcultuur & Amateurkunst, die bijzondere interesse heeft in dit project.

Doorzetten

Als samenwerkingspartners hebben ze verder in korte tijd een breed aantal organisaties uit de Zwolse samenleving weten te enthousiasmeren voor dit project. Zo werken ze samen met MBO opleiding Landstede, welzijnsorganisatie Travers, mensen werkzaam in het werkveld van Veiligheid en Justitie, ouderenorganisatie WijZ en de kunstenaars Chantal de Wolde en Cristel Hakvoort. Wanneer de proeven in Kamperpoort en Pierik succesvol zijn, willen de ondernemers dit project doorzetten in meer wijken in Zwolle. In samenwerking met Stadkamer Buurtcultuur & Amateurkunst worden de proeven geëvalueerd, zodat het project succesvol voortgezet kan worden en anderen er ook van kunnen leren.

Stuntman

Het project ‘Cultuur in de Wijk’ begint op dinsdagavond 9 juni om 17.00 uur in Kamperpoort en op dinsdag 16 juni om 17.00 uur in Pierik. De gezamenlijke aftrap door de Zwolse stuntman JP de Kam zorgt voor een spectaculair begin van dit project. Het programma duurt tot 21.00 uur en voor eten wordt gezorgd. Jongeren kunnen gratis deelnemen aan dit project. Aanmelden kan door een mail te sturen naar cultuurindewijk@gmail.com of via de jongerenwerker van Travers.