Afbeelding
Top of the Hill / Rob Bults

The Snowwhites uit Zwolle en Zaventem lanceren lockdown-lied

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE/ZAVENTEM - “Zullen we een lied schrijven? Deze periode op muziek zetten en er een lied van maken dat onze koren kunnen meezingen?", was het idee van drie podiumartiesen. Dit lockdown-lied ‘Als het vuur is geblust’ is vrijdag gelanceerd op de sociale media van The Snowwhites.

De Vlaamse singersongwriter Elisabeth Daniel, de Zwolse zangeres, arrangeur en koorleider Karlijn Kunnen en eveneens Zwolse zangeres en theatermaker Toos Ligtenberg namen het initiatief tot hun ‘lockdown-lied’, even na de persconferentie waarin de intelligente lockdown werd afgekondigd. Voor dit trio betekende dit een volledig leeg geveegde agenda en een flinke terugval in inkomsten.

Meerstemming

Sinds een jaar waren de zangeressen de formatie The Snowwhites actief, waarbij ze onder de radar werkten aan een repertoire van bestaande en eigen nummers die omgetoverd worden tot geheel eigen, gewaagde arrangementen. Kort voor de crisis voegde gitarist en zanger Rob Bults zich bij het trio. Zo werd The Snowwhites een meerstemmige band van vier veelzijdige muzikanten met een stevige soulvolle sound: een soepele sopraan, een donkere vrouwenstem, soms een rauwe mannenstem, een rootsgitaar én een snufje theater.

Werkkamer

Eenmaal in lockdown, maakten de zangeressen een plan om zowel maatschappelijk bij te kunnen dragen aan de gevolgen van de crisis, als om samen te kunnen blijven zingen. Er werd in rap tempo een repertoire samengesteld dat gezongen kon worden voor zorginstellingen.

Om woord en klank te geven aan de crisis, om ooit met meerdere koren tegelijk te kunnen uitvoeren, begonnen ze met het schrijven van hun eigen lockdown-lied. Samen schrijven in Corona-tijd kan best, zo ondervonden de zangeressen, alle drie vanuit hun eigen werkkamer, waarvan twee in Zwolle en één in Zaventem, België.

Collage

Er volgde een periode van Skypen achter de piano, ingezongen spraakberichten, liedteksten en akkoordenschema's heen en weer mailen en het inzingen en uitwisselen van zanglijnen.

Ondertussen leerden ze elkaar beter kennen, muzikaal en persoonlijk. Dagelijks informeerden ze elkaar over hun drie verschillende levens tijdens corona-tijd, het begeleiden van thuislerende kinderen, het zoeken naar inkomsten, de zorg om hun naasten. Dat ze drie totaal verschillende schrijvers zijn en gewend waren in andere genres schreven, weerhield Karlijn, Liesje en Toos er niet van tot een gezamenlijk resultaat te komen: ‘Tot Het Vuur Is Geblust’. Het lied is een collage geworden van stijlen die enerzijds de verstilling en rust van deze periode weergeeft, die door het moeten thuisblijven ontstaat en anderzijds de angst voor de ziekte en de beelden van de strijd die op IC’s wereldwijd wordt geleverd.

Thuisstudio

Bassist Pieter Althuis en drummer Bouke van Olst werden gevraagd mee te spelen op de opname. Evenals gitarist Rob Bults nemen zij hun partijen vanuit hun eigen thuisstudio op.

Tijdens een anderhalve meter opnamedag op De Verhalenboot in Zwolle, waar alle opnames verantwoord konden plaatsvinden, neemt Rob Bults met zijn bedrijf Top of the Hill in één dag de zang op en wordt een film geschoten van de opnames. Ondertussen schrijven de zangeressen het koorarrangement voor koren in diverse samenstellingen. Binnen een paar dagen is ‘Tot Het Vuur Is Geblust’ gemixt en gemonteerd, om de wereld in te gaan als een snel opgenomen, spontane productie en om ooit - wanneer het weer kan- in samenzang met een aantal koren te worden uitgevoerd.

Toekomst

The Snowwhites hopen dat mensen zich in alle bezongen facetten van de crisis kunnen herkennen. Ze hopen dat men hoop kan putten uit de tekst en melodie, zolang de crisis voortduurt en uiteindelijk ter nagedachtenis aan de crisis gezongen kan worden. Samen zingend op afstand in nabijheid, Tot Het Vuur Is Geblust.

Huib Veurink
Berkum treft Scherpenzeel Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 22 uur geleden
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden gisteren