Voorzitter Rob van Tilburg van VSW
Voorzitter Rob van Tilburg van VSW Pedro Sluiter

Amateurvoetbalclubs in coronatijd, deel 1: VSW

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL

Uit een enquete van de Belangenorganisatie Amateurvoetbal Verenigingen (BAV), blijkt dat achttien procent van de voetbalclubs vreest voor het voortbestaan als er geen volledig seizoen met publiek kan worden gedraaid. De Swollenaer vroeg zich af: hoe doorstaan de Zwolse clubs deze coronatijd en maken de voorzitters zich zorgen over de toekomst? Deze week deel 1: VSW.

De enquete die is ingevuld door driehonderd voetbalbestuurders laat verder zien dat 28,4 procent van de clubs al sponsoren is kwijtgeraakt en dat meer dan de helft (51,5%) denkt dat sponsoren komend seizoen gaan vertrekken. Voor vrijwel alle clubs zijn de gederfde kantineinkomsten in de normaal zo lucratieve periode maart, april, mei een klap in het gezicht en het vooruitzicht van spelen zonder publiek een gruwel.

De zorgen onder de kleine clubs blijken groot. Van de clubs met minder dan 250 leden geeft een derde aan dat de toekomst van de vereniging op het spel staat.

Zaterdagvierdeklasser VSW is een kleine club, maar zorgen over het voortbestaan van de circa 150 leden tellende vereniging in Windesheim heeft voorzitter Rob van Tilburg niet. “Nee, totaal niet. Wij zijn dan ook niet afhankelijk van kantineinkomsten. We hebben denk ik een van de laagste budgetten van Zwolle en omgeving, omdat wij niet de ontvangsten van het dorpshuis krijgen. Er is wel een goeie wisselwerking, maar we zijn niet afhankelijk daarvan. Wij halen onze inkomsten uit de contributie en de sponsoring.”

Hoe groot is de financiële schade tot nu toe?
“Die is er wel. Zeker in deze maanden. Dan organiseren we altijd een toernooitje, een familiedag, een vrijwilligersdag en een paar feestavonden. Daar missen we wel de inkomsten van omdat we dat deels zelf doen, in samenwerking met het dorphuis. Dat is toch tussen de drie- en vierduizend euro dat we mislopen. Voor ons is dat wel een groot bedrag.”

Kunnen jullie die activiteiten inhalen of andere zomeractiviteiten organiseren?
“Als het kan willen we zeker wel wat dingen inhalen, maar je zit natuurlijk met vakantie. Er komen minder mensen op af. Om dezelfde aantallen te halen zou je meer van die dagen moeten organiseren.”

Wat hebben jullie qua steun ontvangen en was dat voldoende?
“We hebben het steunpakket vanuit de overheid ontvangen (een eenmalige tegemoetkoming van 4000 euro, MdR). En de huur van de velden hoefden we niet te betalen aan de gemeente. Voor zover ik weet zijn de maanden april en mei kwijtgescholden.”

Hebben jullie leden verloren of ben je bang dat jullie (substantieel) leden gaan verliezen?
“Nee daar ben ik niet bang voor. We zijn wel wat kwijtgeraakt, maar er zijn ook wat bijgekomen. Dus qua aantal blijft het ongeveer gelijk.”

Zijn er al sponsoren afgehaakt?
“We zijn drie sponsoren kwijt geraakt in de afgelopen maanden, maar van één, eigenlijk twee wisten we dat al. Eigenlijk is er maar eentje afgehaakt door de coronamaatregelen. Een bedrijf uit de tuinierenbranche. Maar we hebben er ook weer een bij, dus dat is mooi.”

Liet je de leden contributie betalen toen er niet gevoetbald werd?
“Ja. Daar hebben we niks in veranderd.”

Wat zijn je gedachtes over het spelen zonder publiek?
“Ik zou het kunnen begrijpen. Maar aan de andere kant blijft het raar dat je wel een bouwmarkt in mag en dan geen publiek zou mogen hebben langs de voetbalvelden. Dat verschil begrijp ik niet. We mogen wel op het terras zitten, maar niet rondom een voetbalveld staan. Sommige dingen zijn op een gegeven moment niet meer uit te leggen, laat staan te handhaven. Dan vind ik het eigenlijk zonde. Met 1,5 meter afstand kan ik nog wel honderd man kwijt rond het veld. We hebben geen tribune.”

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 21 uur geleden
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 21 uur geleden