Coen Linn met de door hem ontworpen polssteun
Coen Linn met de door hem ontworpen polssteun

CSE-scholier wint KNAW Onderwijsprijs

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

CSE/TURNEN

Coen Linn zat in Zwolle op het Center for Sports & Education om meer uren aan zijn sport, turnen, te kunnen besteden en nam afscheid van zijn middelbare schooltijd met een studiebeurs ter waarde van 2000 euro verbonden aan de winst van de KNAW Onderwijsprijs (voor de beste VWO-profielwerkstukken van Nederland). Zijn onderzoek naar polsblessures bij turners en ontwerp van een polssteun maakte indruk op de jury. “Passievol geschreven werkstuk, heel netjes uitgevoerd en gerapporteerd met een heldere analyse.”

Coen (19) verhuisde voor de laatste twee jaren van zijn middelbareschool tijd van een gymnasium in Amersfoort naar het CSE in Zwolle. Omdat zijn turngroep in Utrecht moest stoppen, ging hij op zoek naar een alternatief. Trainer Michael Hollander (manager jongensturnen op het CSE en trainer bij RK DOS) opperde de combinatie RK DOS/CSE. Dit gaf hem de mogelijkheid om nog professioneler met zijn sport om te gaan, van 15 naar 21 trainingsuren per week. Het zorgde er ook voor dat de belasting (met name op zijn pols) steeds groter werd en daarmee was de kiem van het onderzoek gelegd.

Op het moment van interviewen weet Coen nog niet dat hij van de drie winnaars in zijn profiel, Natuur en Gezondheid, eerste wordt. Maar blij met en trots op zijn onderzoek is hij sowieso. Een onderzoek dat voorkomt uit zijn eigen ervaringen als fanatiek turner en waarin een belangrijke vraag wordt gesteld: kan het lichaam belasting op deze schaal wel aan? Coen specificeerde zich op het onderdeel voltige (het turnen op een paard waarbij alleen de handen het toestel mogen aanraken) en richtte zich op een veel voorkomende kwetsuur: de polsblessure. Het onderzoek leidde tot de conclusie dat bescherming belangrijk is om blessures te voorkomen en dat deze bescherming op zijn minst een stevige brug moet hebben om het polsgewricht te ondersteunen en ook strak om de pols moeten kunnen zitten. De polssteun die ontworpen is in dit werkstuk voldoet aan deze eisen.

Volgens Coen is het ontwerp zo goed als klaar voor gebruik en hij is ervan overtuigd dat het blessures kan voorkomen. “Ik ben er heel trots op en denk dat dit, met iets beter materiaal, op grote schaal geproduceerd kan worden.” Het op de markt brengen van de polssteun heeft niet zijn prioriteit. “Maar als er iemand komt die daarmee aan de slag wil, werk ik daar graag mee samen.”

KNAW Onderwijsprijs

Voor het twaalfde jaar reikte het Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen de KNAW Onderwijsprijs uit. Van elk profiel, Cultuur en Maatschappij, Economie en Maatschappij, Natuur en Gezondheid en Natuur en Techniek, waren drie werkstukken genomineerd. De jury bestond per profiel uit vier wetenschappers gelieerd zijn aan de KNAW.

De jury reikte de KNAW Onderwijs uit op 9 juni tijdens een feestelijk online live-programma vanuit De Balie in Amsterdam. Ineke Sluiter, de nieuwe president van de KNAW, maakte bekend welke werkstukken per profiel de eerste, tweede en derde prijs hadden gewonnen. De eerste prijs bestaat uit een studiebeurs voor het eerste collegejaar t.w.v. € 2000, de tweede is een bedrag van € 1500 en de derde prijs bedraagt € 1000. Ook de docenten die het werkstuk hebben begeleid krijgen een onderscheiding van de KNAW en de scholen ontvangen een plaquette.

De Akademie wil met de KNAW Onderwijsprijs benadrukken dat inspirerend onderwijs de basis is voor de ontwikkeling van de wetenschap. De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

 Coen