Afbeelding

Ziekenhuis Isala bouwt bunker voor bestralingen

Algemeen

ZWOLLE - Op het parkeerterrein naast het gebouw van Radiotherapie van ziekenhuis Isala zetten radiotherapeut-oncologen Erwin Wiegman en Hanneke Vos en neurochirurgen Dharmin Nanda en Wimar van den Brink vrijdag de eerste schep in de grond voor de bouw van een bestralingsbunker.

In het gebouw wordt De Gamma Knife geplaatst. Dit bestralingstoestel kan tumoren en andere kleine hersenafwijkingen met chirurgische precisie, en meestal in slechts één sessie, bestralen. Hierdoor kan een hogere dosis straling worden gegeven met een grotere kans op genezing of ziektecontrole. Bovendien zijn er minder bijwerkingen. Ook aangezichtspijn is hiermee behandelbaar. Isala is het derde ziekenhuis in Nederland waar deze behandeling straks mogelijk is.

Veilig

De Gamma Knife past niet in het huidige gebouw van Radiotherapie. Daarom moet er een nieuwe bunker worden gebouwd waar dit apparaat veilig kan staan. Zodra die ruimte er is, wordt het nieuwe bestralingstoestel geplaatst. Vervolgens moet die juist worden ingesteld en wordt het personeel getraind zodat zij er mee kan werken. Als alles volgens plan verloopt, kan Isala in april 2021 de eerste patiënten met het toestel behandelen.