Afbeelding

ARTS IN CINEMA: GAUGIN FROM THE NATIONAL GALLERY (in het Fraterhuis in Zwolle)

donderdag 9 juli 2020 0:00

Indrukwekkende film over leven en werk van Paul Gauguin, gevolgd door een privé rondgang door de National Gallery in Londen, exclusief gefilmd voor de bioscoop.

Gefilmd op Tahiti, de Marquesas Eilanden, in Frankrijk en Engeland, gaat de film in op de buitengewone artistieke prestaties van de Franse schilder Paul Gauguin (1848-1903). De film belicht Gauguins erfenis niet alleen door de lens van de kunstgeschiedenis, maar ook door die van de postkoloniale politiek, in het kader van de behandeling van de jonge inheemse vrouwen door de kunstenaar en diens rol in het 19e-eeuwse Franse kolonialisme. Exclusief gefilmd voor de bioscoop met adembenemende close-ups, krijgen de liefhebbers de gelegenheid een privé rondgang door deze eerste tentoonstelling van Gauguins portretten te zien op het witte doek. Met commentaar van o.a. schilder en beeldhouwster Maggi Hambling en kunstenaar en schrijver Billy Childish.

Internationale topexposities zijn er het hele jaar door, maar vaak ontbreekt de tijd om ze te bezoeken. In de 9-delige reeks 'Arts in Cinema' kan de kijker genieten van spraakmakende tentoonstellingen in topmusea en kunstinstituten op het witte doek. In een documentaire stijl, verweven met biografieën en exclusieve achter-de-schermen-beelden vanuit de musea, bieden de films een meeslepende, filmische reis langs 's werelds meest geliefde kunst én hun makers. Deze unieke serie vertonen we mede dankzij de ondersteuning van de Zwolse Kunstvrienden.

www.filmtheaterfraterhuis.nl