Peter Buter
Peter Buter Pedro Sluiter

Buter opnieuw Nederlands tenniskampioen bij de 80-plussers

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

TENNIS

Zwollenaar Peter Buter liep al aardig wat jaren mee op de 35+-tennistour, maar rijgt de nationale titels aaneen sinds hij is toegetreden tot de 80-plussers. De tennisser van ztc De Pelikaan pakte net als vorig jaar de enkelspeltitel in de 80+, maar raakte zijn dubbelspeltitel kwijt aan Michael van Berckel en Peter Blaas.

Buter, die in september de leeftijd van 81 bereikt, veroverde in 2019 drie titels op de NKS 35+ indoor en twee titels op de outdoorkampioenschappen. Dit jaar moest hij indoor (in februari) opgeven tegen Peter Korver vanwege een zouttekort, maar Buter liet er de afgelopen week geen twijfel over bestaan wie de beste is in zijn leeftijdscategorie. Op de gravelbanen van het Tulip Tennis Center in Hilversum stond hij geen game af in twee duels op weg naar de finale en daarin klopte hij Korver met 6-3, 6-1.

“Natuurlijk ben ik blij”, reageert Buter. “Maar ik had het dubbelspel ook moeten winnen.” Dat er slechts een half uurtje zat tussen het einde van zijn enkelspelfinale en het begin van de dubbelspelfinale vond hij geen excuus. “Nee, dat was geen probleem. Dat laten ze ook aan jou over. Als je er aan toe bent om weer te spelen”, vertelt Buter, die met zijn vaste partner Hilbertus Emmink tegenover een nieuw koppel stond. Blaas en Van Berckel trokken na twee uur en kwartier spelen met 6-4, 4-6, 10-5 aan het langste eind. “We hadden afgesproken om Peter Blaas te ontregelen, dat is een heel sterke dubbelspeler, zegmaar de dubbelspecialist van Nederland. Maar mijn maat had zijn dag niet. Waar hij normaal gesproken zo goed in is -volleren- ging dat nu allemaal uit of in het net.”

Veel deelnemers

Het doorgaan van de NKS 35+ outdoor stond vanwege corona lang op losse schroeven, maar onder strikte voorwaarden gaf de KNLTB uiteindelijk haar fiat aan de titelstrijd voor 'veteranen', zoals de oudere tennissers tot 2018 nog werden genoemd. Sindsdien zijn dat 'senioren 35+'. Gezien het aantal van 341 spelers -in 2018 en 2019 waren er minder dan 300 deelnemers- hadden corona noch de extra maatregelen de tennissers afgeschrikt. Velen waren blij weer een toernooi te kunnen spelen en een aantal gebruikte de titelstrijd als voorbereiding op de uitgestelde voorjaarscompetitie, die in september en oktober wordt gespeeld.

Bijzonder sfeertje door coronamaatregelen

Het coronaprotocol zorgde voor een bijzonder sfeertje, merkte Buter. “Je kon elkaar niet fatsoenlijk feliciteren. Je mocht niet samen op de foto. De rijen bij de bar, allemaal op 1,5 meter afstand. Allemaal van die dingen waar je normaal niet mee te maken hebt. Maar dat hadden ze goed voor elkaar. Er werd ook wat van gezegd als je je er niet aan hield. Een goede organisatie van de KNLTB.”

Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 14 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 14 uur geleden