Afbeelding

Expat Center East Netherlands opent deuren

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Medewerkers en studenten van de in Regio Zwolle gevestigde internationaal georiënteerde bedrijven kunnen voortaan voor vragen en advies terecht bij het Expat Center East Netherlands. Dit nieuwe dienstverleningspunt opent op 1 september haar balie in het Stadskantoor in Zwolle.


“Regio Zwolle is een van de sterkste en meest innovatieve economische regio’s van Nederland”, schrijft de gemeente in een persbericht. “Bij een verdere groei past ook een sterke profilering buiten de landsgrenzen en een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor internationale bedrijven en instellingen. De vestiging van een Expat Center in deze regio, waar (tijdelijke) internationale medewerkers en studenten terecht kunnen voor allerlei diensten, kan daaraan een belangrijke bijdrage leveren.”


Wegwijs
“Medewerkers en studenten die van buiten Nederland voor korte of langere tijd in Regio Zwolle komen werken of studeren komen in een voor hen (en soms ook hun gezinsleden) totaal vreemde omgeving”, aldus de gemeente. “Ze spreken de taal niet, hebben nog geen netwerk en zijn voor al hun vragen en wensen op derden aangewezen. Zij kunnen dus wel wat ondersteuning gebruiken. Een aantal bedrijven of onderwijsinstellingen begeleidt deze medewerkers zelf, anderen kunnen nu terecht bij het Expat Center East Netherlands. De toename van het aantal internationale medewerkers en studenten in Regio Zwolle maakt dat het tijd is voor het openen van een eigen Expat Center. De dienstverlening richt zich op officiële en praktische zaken als het helpen bij vragen over inschrijving, werkvergunningen, huisvesting, gezondheidszorg en verzekeringen. Daarnaast wordt er samengewerkt met lokale partijen voor sociale activiteiten en taaltraining.”


Financiering
De provincie Overijssel financiert het Expat Center deels. Onderzocht wordt of bedrijven die vaak gebruik gaan maken van de dienstverlening een bijdrage kunnen gaan leveren. De gemeente Zwolle ontvangt voor de vestiging van de balie in het Stadskantoor een bijdrage van de provincie en daarmee verloopt de dienstverlening voor de gemeente kostenneutraal.

Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 6 uur geleden
Bram van Polen en Ron Jans halen herinneringen op aan de bekerfinale tegen Ajax.
PEC Zwolle in Historisch PersPECtief: 10 jaar na de bekerfinale Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 20 uur geleden
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 23 uur geleden