Afbeelding
Gemeente Zwolle

Gemeente gaat tweehonderd woningen op voormalig Hanzebadlocatie aanbesteden

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Op de voormalig Hanzebadlocatie komen tweehonderd duurzame woningen, waarvan vijftig sociale huurwoningen. Het college van burgemeester en wethouders heeft de uitgangspunten samen met de omgeving opgesteld en nu vastgesteld. Ontwikkelaars gaan de komende tijd met deze uitgangspunten aan de slag.

“De ambities voor deze plek zijn hoog als het gaat om kwaliteit en duurzaamheid, maar ook de samenwerking met de omgeving is een belangrijk punt in de komende aanbesteding”, volgens de gemeente. “Want de opdracht aan de ontwikkelaar is niet alleen om de woningen te ontwerpen en te bouwen, maar ook om de ruimte erom heen en de route naar de monumentale spoorbrug aantrekkelijk en levendig in te richten. Deze bijzondere oude brug ligt nu nog wat verscholen, maar kan nog veel meer worden benut, bijvoorbeeld als wandelroute door het Zwolse centrum.

Woonplek
Wethouder Ed Anker: “De Spoorzone is een gewilde woonplek. Hier heb je alles binnen handbereik. Deze geliefde stadswijk wordt de komende jaren groener, aantrekkelijker, levendiger en duurzamer. Stap voor stap bouwen we samen verder aan het nieuwe Zwolse centrum. De afgelopen tijd ontvingen we al regelmatig berichtjes van Zwollenaren die ervan dromen om op deze plek te wonen. Ik ben dan ook blij voor alle huizenzoekers dat we nu deze stap kunnen zetten. Hier ontstaan straks maar liefst 150 nieuwe woningen in verschillende prijsklassen plus vijftig gloednieuwe sociale huurwoningen.”

Aanbesteding
De aanbesteding voor deze nieuwe woningen begint dit najaar, maar wat betekent dat precies? In de aanbesteding vraagt de gemeente ontwikkelaars een plan (stedenbouwkundig ontwerp) te maken. Deze plannen worden beoordeeld door een selectiecommissie. De partij met het beste plan (die het meeste punten scoort bij de beoordeling) wint de aanbesteding en krijgt de mogelijkheid om de locatie van de gemeente te kopen en het plan te realiseren. Als alles volgens planning verloopt, is in de loop van 2021 het winnende plan bekend en kan de bouw in 2022 beginnen.

Toekomst
Zwolle bouwt aan de toekomst van de Spoorzone. Het is volgens de gemeente een unieke plek in Nederland. “Sterk verbonden met de regio en de rest van Nederland. Dit is de plek waar talent ultieme uitdaging vindt en waar studenten en specialisten het beste in elkaar naar boven halen. De komende jaren wordt deze plek voor veel meer mensen een thuis. Er komen meer woon- en werkplekken bij. Voor jongeren, starters, senioren en gezinnen. Voor iedereen die graag in het centrum van Zwolle woont en zin heeft in de energie van de toekomst.” Zie voor meer informatie www.zwolle.nl/spoorzone.