Dani Lohman is terug in Zwolle
Dani Lohman is terug in Zwolle Pedro Sluiter

Oude liefde roest niet, maar Lohman speelt liever nog een paar seizoenen 'op niveau'

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL

Even lonkte er een terugkeer naar zijn oude liefde, Dieze West, maar Dani Lohman koos er voor om nog een paar seizoenen ‘op niveau’ te blijven spelen. Bij SVI is het vooralsnog zoeken naar de beste positie voor de multifunctionele aanvaller/middenvelder.

Na drie seizoenen in Meppel, bij hoofdklassers MSC en Alcides, is Lohman (28) terug op de Zwolse velden en het scheelt weinig of zijn debuut voor SVI in een officieel duel valt in de categorie droomdebuut. Lohman drukt in de 83ste minuut af met het idee ‘die bal rolt in het hoekje’, maar de paal staat de 2-1 in de weg. De Zwollenaar kan er na afloop om lachen. SVI scoort namelijk alsnog, en daarna nog eens, en wint de eerste bekerwedstrijd met 3-1 van Enter Vooruit.

Het is nog even zoeken naar de ideale positie voor de fysiek sterke aanvaller/middenvelder. Trainer Bram Freie heeft hem al gezien op drie posities in de aanval en twee op het middenveld, maar is er nog niet uit. De positie als hangende rechtsbuiten lijkt nu het meest voor de hand te liggen aangezien hij daar tegen Enter Vooruit opnieuw speelde, de hele wedstrijd. Lohman krijgt daar de ruimte om acties te maken, maar ook om naar het midden trekken en daar is hij op zijn best. Dat laat hij zien wanneer hij zich op kracht en techniek vrij speelt met drie man om hem heen of wanneer hij met een steekpass iemand vrijzet voor de keeper. “Ik heb ook al twee wedtrijden ‘op tien’ gespeeld en dat vind ik fijner. Dan ben ik meer bij het spel betrokken en kom ik meer tot mijn recht”, vindt Lohman.

SVI beleefde een flitsende oefencampagne met overwinningen op DOS Kampen, Urk en KHC. Reden genoeg om met vertrouwen uit te kijken naar 1D oost. “We willen voor de prijzen voetballen”, zegt Lohman, die maar wat blij is dat SVI uitkomt in ‘oost’ en niet in ‘noord’. De beleving rondom wedstrijden is een van de redenen dat hij op zaterdag wilde gaan voetballen en wat dat aangaat zijn de duels tegen weinig aansprekende clubs uit Friesland en Groningen geen traktatie. Nee, dan de IJsselderby`s tegen KHC, DOS Kampen en Go Ahead Kampen of ontmoetingen met gerenommeerde ex-hoofdklassers als SVZW of csv Apeldoorn. Lohman kijkt er naar uit. “Mooie clubs met een grote entourage.”

Bankhangen in plaats van stappen

Voor veel spelers is ook het kunnen stappen op zaterdag een reden om niet meer op zondag te willen voetballen, maar dat gaat voor de familieman niet op. “Daar doe ik niet aan. Ik zit lekker met mn gezinnetje op de bank.” Dat gezin is de reden dat hij na drie jaren in Meppel koos voor een Zwolse club. Heel even was Dieze West in beeld. Lohman maakte de opmars mee vanaf de derde klasse naar de hoofdklasse.

Zwols sprookje

Afkomstig van SV Zwolle, waar hij de opleiding doorliep en doorbrak in het eerste elftal, werd hij volwassen op het Hoge Laar en tekende hij samen met zijn ‘voetbalvrienden’ voor een van de mooiste sprookjes in het Zwolse amateurvoetbal. “Je wilt bescheiden blijven, maar als je ziet wat wij toen hebben neergezet... Mensen kwamen genoeg kijken bij ons omdat wij zulk mooi voetbal speelden. We wilden ook allemaal op dezelfde manier spelen, zoals Barcelona”, glimlacht Lohman, die zich ook de gretigheid van de spelersgroep herinnert. “Ik denk dat veel spelers wat werden onderschat bij hun vorige club en zich wilden bewijzen.”

Dat het avontuur eindigde met een rampseizoen waarin Dieze West kansloos degradeerde uit de hoofdklasse noemt Lohman jammer, maar geen smet op de hele periode. “Het was gewoon niet meer haalbaar voor de club.” Net zoals veel andere ‘cracks’ met wie Dieze West de opmars doormaakte, werd Lohman weggekaapt door een grote club uit de regio. Drie jaren later is de Zwollenaar terug op de Zwolse velden en hoopt hij de opmars van SVI verder gestalte te geven, of dat nou is als spits, linksbuiten, rechtsbuiten, schaduwspits of rechtermiddenvelder.