Doelpuntenmaker Reza Ghoochannejhad is het middelpunt van de Zwolse feestvreugde. Henry Dijkman - PEC Zwolle Media

Na stroeve eerste helft heeft PEC geen moeite met tiental Sparta

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE

PEC Zwolle heeft met 4-0 gewonnen van Sparta in een wedstrijd die in een paar minuten kort voor en na de rust werd beslist, door twee goals van Reza Ghoochannejhad.

De overwinning was ruim en op basis van de tweede helft verdiend, maar op basis van de eerste helft mocht PEC van geluk spreken dat het met een voorsprong ging rusten. Het goede Zwolse veldspel ten spijt, net als in de eerste twee duels waren de kansen schaars. De beste kans was in de eerste helft zelfs voor Sparta. De ploeg van trainer Henk Fraser, aandachtig toeschouwer bij de eerste wedstrijd tegen Feyenoord, scoorde nog niet dit seizoen en liet al na vijf minuten zien waarom. Mohamed Rayhi miste van dichtbij een opgelegde kans.

Nee, dan Reza Ghoochannejhad. De spits kwam nauwelijks in het spel voor, maar was messcherp bij de kansen die hij kreeg. Kort voor en na de pauze was het raak voor de 33-jarige Iraniër.

Tot de 1-0 had de doelman van Sparta niet veel te doen. Op een droge knal van Sai van Wermeskerken na werd Benjamin van Leer niet getest, maar de eerste keer dat PEC echt dichtbij een treffer kwam was het ook gelijk raak. Althans, na ingrijpen van de scheidsrechter. Een kopbal uit een corner van de Japanner Yuta Nakayama werd op de doellijn door Mica Pinto met de arm gekeerd waarna Ghoochannejhad met zijn kenmerkende precisie de strafschop binnen schoot. Pinto moest met rood vertrekken.

Twee minuten na de pauze werd het 2-0 en wederom was een corner de aanleiding. De trap van Leemans richting de tweede paal kwam met het nodige geluk, via twee Spartanen, voor de voeten van Ghoochannejhad, die alert reageerde.

Knock-out

Na deze linkse en rechtse directe deelde Clint Leemans in de 55ste minuut de knock-out uit. De rechtsbuiten werd bereikt door Kenneth Paal, nam de tijd om de bal voor zijn linker te leggen en schoot van dichtbij de bal in het dak van het doel. De dit seizoen weer helemaal opgeleefde Leemans gaf ook nog de assist op de 4-0 van Nakayama, die dankzij zijn sprongkracht en timing boven iedereen uittorende en twintig minuten voor tijd raak kopte.

Basisdebuut Pherai

Na zijn debuut tegen AZ was er voor de van Borussia Dortmund overgenomen Immanuel Pherai voor het eerst een basisplaats bij PEC Zwolle. De middenvelder/aanvaller had tijd nodig om de spanning van zich af te spelen, maar liet bij vlagen wel zien waarom de club veel van hem verwacht.

De negentienjarige Pherai, die de hele voorbereiding met de selectie van Dortmund meetrainde, is gehuurd voor een seizoen. “Een rechtspoot met een enorme drive die met snelheid, diepgang en balvaardigheid tegenstanders zijn wil oplegt. Dat type speler kunnen wij goed gebruiken”, waren de woorden van technisch manager Mike Willems bij de bekendmaking van dat nieuws.

“Ik ben zeker niet tevreden over mijn eigen optreden, maar wel over de teamprestatie”, zegt Pherai na afloop voor de camera's. “We voetballen in de eerste helft stroef en ik had zelf veel spanning. Ik had zoveel spanning dat ik op een gegeven moment mijn voet niet meer voelde. In de tweede helft ging dat gelukkig steeds beter en kon ik steeds meer mijn eigen ding doen”, aldus de nieuweling, die ook nog even het penaltymoment aanhaalt. “Als hij de bal niet met de arm raakt, is het een goal, dus je kunt niet zeggen dat het geluk is dat wij een penalty krijgen.”

'Nu gaan we het anders doen'

Met de wat fortuinlijke 1-0 voorsprong namen de spelers zich in de rust voor om er na de pauze gelijk bovenop te zitten. “We wisten dat we veel beter konden”, aldus Pherai, die aangeeft dat de ploeg had geleerd van de tweede helft tegen AZ. Toen liet PEC zich overbluffen door het tiental en gaf het een 0-1 voorsprong uit handen. “We hadden allemaal zoiets van 'nu gaan we het anders doen'.”

Rechtsback Sai van Wermeskerken: “Toen speelden we te passief. Nu gingen we gas geven. We hebben deze week ook veel getraind op elf tegen tien”, sprak de Japanner in zijn beste Nederlands.