Afbeelding
Gemeente Zwolle

Weeshuispassage ondergaat metamorfose

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE - De Weeshuispassage en directe omgeving in het Broerenkwartier krijgen een flinke facelift. Sinds begin dit jaar is de passage afgesloten en wordt er gewerkt aan een grondige transformatie. “In januari gaat de passage weer open, maar dan wordt er nog wel gewerkt”, laat projectmanager Anton Westenberg van de gemeente Zwolle weten.

De eerste werkzaamheden richten zich op de zuidzijde van het gebied waar onder meer de winkels van WE en Eyewish zijn gevestigd. “Die blijven daar ook”, vertelt de projectmanager. “In de panden waar nog leegstand is, komen nieuwe. Costes Fashion wordt daarbij genoemd. De panden in dit gedeelte zijn over één à twee maanden klaar. De nieuwe winkels gaan daar per 1 januari open, dus dan moet de passage ook weer toegankelijk zijn anders kunnen mensen niet bij de winkels komen.”

Gevels

Nadat de eerste twee bouwlagen in dit gebied klaar zijn, komt er in 2021 een vervolg met de toevoeging van twee bouwlagen waarin woningen worden gebouwd. De gevels hiervan sluiten volgens Westenberg aan bij de bestaande bouwlagen. “Dat gebeurt zowel in het gedeelte aan de Weeshuispassage als aan de Nieuwstraat.” Nieuwe gevels komen er in 2021 ook aan de noordkant van de passage met bovenop de bestaande twee bouwlagen eveneens appartementen. Op de vijfde bouwlaag op de hoek Broerenplein, tegenover C&A, komt een roofbar – bar met dakterras - van waaraf bezoekers een mooi overzicht over het gebied hebben.

Hudson’s Bay

De gemeente Zwolle is verder in gesprek met de eigenaren van het pand van C&A en het voormalige Hudson’s Bay. Westenberg: “We willen zien dat ook deze panden worden getransformeerd met wellicht eveneens extra woonlagen erop. De gesprekken lopen goed. De verwachting is dat ook hier op korte termijn duidelijkheid over komt.”

Visie

Als laatste is het gebied aan de orde waarin de winkels van Kruidvat en Xenos zijn gevestigd. “Als gemeente hebben we een visie neergelegd en wachten we af met welke plannen de eigenaren komen”, aldus de projectmanager. “Die plannen toetsen we en waar mogelijk denken we mee.” Dat veel inwoners het gedeelte het liefst gesloopt zien, is hem bekend. “Zo eenvoudig is dat niet. Je zit ook met bestaande winkels en huurcontracten. Wat er met de panden gebeurt, laten we uiteindelijk ook aan de initiatiefnemers over.”

Aantrekkelijker

In het hele gebied komen op deze wijze 200 à 250 woningen. Het aantal vierkante meters winkeloppervlakte wordt kleiner. Westenberg: “Het gebied krijgt een veel modernere uitstraling, zal optisch niet meer bestaan uit grote bouwblokken en wordt aantrekkelijker.”

Kaart van de gebieden in Overijssel en Gelderland getroffen door de overstromingen in 1825.
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Theatervoorstelling over het geweten van de laatste secretaresse van Hitler te zien in Odeon Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
De Passerelle, de nieuwe duurzame loopbrug over het spoor, komt naar Zwolle: Aangepast bus- en treindienstregeling Algemeen gisteren
Afbeelding
112 Zwolle: Bestelbus knalt tegen een lichtmast: Bestuurder spoorloos 112 21 apr, 13:16
Afbeelding
Openluchtbad Zwolle opent deuren op Koningsdag: Voorverkoop tot en met 26 april Algemeen 21 apr, 12:08
Afbeelding
Saxofoonkwartet Quatro Saxophoni bij Theeschenkerij Oldeniel Algemeen 21 apr, 10:02