Jesper Drost gaat over het been bij Olivier Boscagli. De middenvelder van PEC mist in de eerste helft een dot van een kans. Martijn Kleingeerts Fotogarafie Zwolle

Kansloos verlies PEC Zwolle tegen PSV

PEC Zwolle doet voetballend niet eens zo veel onder voor PSV, maar lijdt toch een tamelijk kansloze nederlaag tegen de titelkandidaat. Al na 39 minuten is de einstand bereikt: 0-3.

De ontmoeting tussen PEC Zwolle en PSV in een leeg Mac3Park stadion is nauwelijks een wedstrijd te noemen. Al na achttien minuten staat het 0-2 door een blunderende Clint Leemans en een weifelende defensie. De rechtsbuiten denkt in de eigen ‘zestien’ de bal terug te kunnen spelen, maar ziet daarbij Mario Götze over het hoofd. Niet zo gek gezien het lengteverschil met de kleine Duitser, maar desalniettemin een blunder en een domper van jewelste. De stuntaankoop, op het laatste moment door PSV aangetrokken, omspeelt Zetterer en tekent na negen minuten voor de 0-1.

De 0-2 is er één uit de categorie ‘ik stond erbij en ik keek ernaar’. PSV tikt zich een weg door de Zwolse defensie en bereikt Cody Gakpo, die van dichtbij binnen schiet. PSV is hierna ook dichtbij de 0-3, maar duwt de deur nog niet helemaal in het slot. Dat PEC deze deur vervolgens niet wagenwijd opentrekt is te wijten aan een gebrek aan scherpte bij Jesper Drost en Reza Ghoochannejhad. In een Zwols kwartiertje, tot aan de 0-3, mist Drost op aangeven van Ghoochannejhad een opgelegde kans. Van dichtbij stuit de middenvelder op doelman Yvon Mvogo. PEC krijgt nog een megakans op de aansluitingstreffer als Ghoochannejhad in het strafschopgebied wordt neergehaald door Timo Baumgartl. De spits, normaal zo trefzeker vanaf elf meter, produceert een slap stuiterballetje door het midden.

Omdat Donyell Malen zes minuten voor de pauze te veel tijd en ruimte krijgt om uit te halen vanaf de rand van ‘de zestien’, gaat PSV met een 0-3 voorsprong de rust in. De wedstrijd is gespeeld en hoewel PEC trainer John Stegeman in de tweede helft best kan bekoren komt de spanning geen moment terug. De beste kans is acht minuten voor tijd voor PEC. Eliano Reijnders, een van de vier invallers in de tweede helft aan Zwolse zijde, kopt na een goed passje van Yuta Nakayama recht in de handen van Mvogo.

PEC heeft maar weinig tijd om zich op te maken voor de volgende wedstrijd, eentje waar ook nog eens meer druk op staat. Over drie dagen wacht alweer de wedstrijd tegen RKC Waalwijk, eerder afgelast vanwege coronagevallen bij die ploeg. Zaterdag speelt de ploeg van Stegeman dan opnieuw. In eigen huis is dan Willem II de tegenstander.