Afbeelding
Pedro Sluiter

Man krijgt acht maanden cel voor in coma slaan slachtoffer

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Michiel Satink)

ZWOLLE – De 22-jarige pizzakoerier uit Zwolle die op Bevrijdingsdag 2019 in Zwolle een man uit Lelystad op straat in coma sloeg, heeft acht maanden cel gekregen. De vordering van het slachtoffer ter grootte van ruim 739.000 euro is niet toegewezen. Dat bleek maandag uit het vonnis van de rechtbank in Zwolle.

De mishandeling had plaats vlakbij de camera die op de hoek van de Nieuwe Markt en Sassenstraat hangt. Het was druk in de binnenstad, en de 22-jarige pizzakoerier Levi el A. wordt op de Sassenstraat opgehouden door een groepje mannen. Er ontstaat duw- en trekwerk ter hoogte van het terras van La Cucaracha. Dat eindigt als een man er tussen springt. Dit is het moment dat de verdachte weg had moeten gaan, vindt de rechtbank. Door dat niet te doen kan El A. zich niet met succes op noodweer beroepen. Want in plaats van op zijn scooter te stappen, gaat hij het latere slachtoffer Younes achterna. Enkele tientallen meters verderop slaat hij de man van dichtbij met een harde vuistslag neer. Younes zakt 'als een lappenpop' in elkaar. Hij komt hard op straat terecht en blijft levenloos liggen. Hij werd in kritieke toestand opgenomen en lag enige tijd in coma. Toen hij ontwaakte, werd duidelijk dat hij vrijwel nooit meer normaal zal praten.

Ongeloofwaardig

De verdachte had kunnen weten dat hij met zijn vuistslag Younes zwaar lichamelijk letsel zou toebrengen. En hij nam dat op de koop toe, vindt de rechtbank. Dat El A. niet bewust op het hoofd mikte, acht de rechtbank ongeloofwaardig. Zijn advocaat meende dat de Zwollenaar uit noodweer handelde, maar ook daarmee zijn de rechters het oneens. Nadat de getuige tussenbeide kwam en Younes op de grond duwde, had de verdachte weg kunnen en moeten gaan. Het uitgangspunt bij een mishandeling met dergelijk letsel is acht maanden cel. De rechtbank ziet, mede gezien het blijvende letsel, geen reden daar van af te wijken.

Vordering

Younes en zijn ouders vorderden 739.000 euro schade, mede omdat de man uit Lelystad blijvend letsel heeft. Gezien de omvang en complexiteit van de vordering en het tijdstip van het indienen ervan heeft de verdediging te weinig tijd gehad om daar verweer tegen te voeren, zo vinden de rechters. Ook ziet de rechtbank geen mogelijkheid om de blijvende financiële schade te schatten. Door de vordering niet-ontvankelijk te verklaren, staat het Younes en zijn ouders wel vrij om via de vordering bij een civiele rechter neer te leggen.