zaalvoetbal
zaalvoetbal Mark de Rooij

Exstudiantes Zwolle hoopt op snelle hervatting en gaat voor landskampioenschap

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZAALVOETBAL

Met een flink aangesterkte selectie, meer financiële mogelijkheden en minder vrijblijvendheid doen de zaalvoetbalvrouwen van Exstudiantes Zwolle/Schuurman Bouwadvies dit seizoen een gooi naar het allerhoogste, kampioen van Nederland. De ploeg draaide uitstekend totdat corona roet in het eten gooide.

Trainer Marcus-Jan Schiere hoort er al bij sinds 2017/2018, het eerste eredivisieseizoen van Exstudiantes, maar twijfelde aan het begin van dit kalenderjaar of hij door zou gaan. De ploeg was door een uitbreiding van de eredivisie weliswaar vroegtijdig verzekerd van een nieuw seizoen op het hoogste niveau maar onzekerheid overheerste. Over de spelersgroep én de geldschieters. Voor Schiere zelf werd de combinatie met werk en privé ook wat lastiger, maar nu klinkt de sportparkmanager van SportService Zwolle ambitieuzer dan ooit. “Ik doe het omdat ik het leuk vind en omdat ik denk dat we echt kans maken dit jaar.”

Exstudiantes is dit seizoen uit de startblokken geschoten. De ploeg won drie van de eerste vier duels voordat corona roet in het eten gooide. Het grote voordeel ten opzichte van het zo moeizame vorige seizoen – Exstudiantes bivakkeerde onderin op het moment dat de competitie werd afgebroken- is een bredere selectie, meer training en betere afspraken met de speelsters. En hoewel Cycloon na drie jaren als hoofdsponsor is gestopt, is het aantal geldschieters uitgebreid. Dat maakt het mogelijk dat de ploeg nu elke week traint, de ene week in de CALO-sporthal, de andere week in het Bewegingshuis te Stadshagen.

Voor zaalvoetbal gaan

Schiere: “Vorig seizoen waren we gestart met negen vrouwen en een paar achter de hand. Daarvan vielen er al gauw twee af en van de vaste groep werd eentje zwanger en was eentje verhuisd. Daarom hebben we nu tegen de nieuwe meiden gezegd: ‘als je bij ons wilt spelen, moet je ook echt voor zaalvoetbal gaan.’ We gaan er vanuit dat je komt trainen.”

De ploeg kan dit seizoen beschikken over tien volwaardige speelsters en twee reserves. De nieuwelingen draaien moeiteloos mee, ziet Schiere. Hij noemt speelsters van Be Quick ‘28 (Rianne Bos, Lesley te Winkel en Anouk Bourgonje) en van Berkum (Lianne Ekkel en Kyra Scheggetman) als aanwinsten.

Met de vergrote mogelijkheden loopt Exstudiantes niet weg van een stevige doelstelling. “Wij gaan voor de play-offs en van daaruit weet je het nooit”, zegt Schiere, die stiekem droomt van de schaal. “Als ik toch ergens een schaal omhoog mag houden... De beste van Nederland: daar heb ik wel wat voor over. En zo staan die vrouwen er ook in.”

Eredivisie vrouwen

“Je kunt er van alles van vinden, maar het is wel gewoon het hoogste niveau van Nederland. Als je op dat hoogste podium kunt staan, moet je er alles voor doen. Het lijkt mij fantastisch om een landskampioenschap achter je naam te hebben staan.”

‘Gehoopt dat we door mochten’

Schiere hoopt dat de corona-onderbreking niet funest is voor de goede vorm waarin Exstudiantes verkeerde, of erger nog: dat de maatregelen worden verlengd en de onzekerheid over het seizoen toeneemt. “Ontzettend klote”, vindt Schiere de tijdelijke stop. “Helemaal omdat wij hadden gehoopt dat we door mochten. We hebben eerder ook keurig volgens de protocollen gewerkt. Wij kunnen dat faciliteren. We zijn klaar om te starten wanneer het kan”, aldus Schiere. “Ik hoop dat de NOC*NSF nog dit kalenderjaar alle eredivisies in ieder geval vrijgeeft. Daar is ook overleg over. Ik hoop het zo.”