Bernadet van der Veen: “Het is nog mooier geworden dan bedacht.”
Bernadet van der Veen: “Het is nog mooier geworden dan bedacht.” Foto: Pedro Sluiter

Kinderen maken met erfgoedproject Jij & de Wijk een openluchtmuseum van hun wijk Aa-landen

· leestijd 2 minuten Algemeen


(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – Schilderijen, foto’s en totempalen, de opmerkzame bezoeker van de Aa-landen kan ze momenteel allemaal aantreffen. Het zijn de creatieve uitingen van basisschoolkinderen uit de wijk die deelnemen aan het project Jij & de Wijk.

“Het is een erfgoedproject waarin kunst een belangrijke rol speelt”, licht projectleider Bernadet van der Veen toe. “Het is echt een megaproject waarmee we in januari zijn begonnen. Zo’n achthonderd kinderen uit groep vier tot en met acht van alle basisscholen uit de Aa-landen doen er aan mee.” Zij kregen op school uiteenlopende lessen van het maken van schilderijen, het schrijven van teksten tot archeologie naar aanleiding waarvan ze in de wijk aan de slag gingen.


De komst van corona heeft ook het projectteam verrast. Van der Veen: “De gezamenlijke start van het project ging niet door en sommige scholen twijfelden eerst nog over deelname. Gelukkig hadden we vooraf al de nodige informatie opgehaald, waardoor we de scholen wel gepaste workshops konden aanbieden. Het minimum dat moest worden afgenomen was 24; het werden er uiteindelijk 62. In de zomervakantie hebben we daarvoor filmpjes en lesmaterialen gemaakt. Dat deden we natuurlijk niet alleen. Ook historische partijen zoals ANNO en HCO, verschillende wijkbewoners en kunstenaars zoals Stichting Atelier Blauw, Maarten Keijzer en Margreet Vloon, werkten aan het project mee. Door ziekte en corona zijn 52 workshops echt uitgevoerd. We werken nu nog aan de samenstelling van het digitaal buitenschools aanbod en met de nu zichtbare eindpresentatie zijn we eind augustus coronaproof begonnen.”

Resultaat

Het resultaat daarvan is tot en met zondag 1 november te zien. In het winkelcentrum staan de totempalen die zijn gemaakt na de archeologie les, schilderijen en foto’s sieren de ramen van Stadkamer en wijkcentrum De Bolder en in de Krekenbuurt hangen schilderijlijsten in de bomen. “Het is nog mooier geworden dan bedacht”, zegt Van der Veen met gepaste trots. “De bewoners helpen ook erg mee en ze patrouilleren zelfs om ervoor te zorgen dat alle werken netjes blijven hangen.”

Filmpjes

Het projectteam, naast Van der Veen bestaande uit Simone van der Meulen van ZoGemaakt en Albert Vissinga van Het Oversticht, heeft een route uitgezet met onderweg kunstwerken en bordjes met QR-codes. Wie die scant, krijgt informatie en filmpjes over de geschiedenis van de wijk die ook in de lessen zijn behandeld. Wie niet zo handig is met scannen, kan de URL-code noteren en thuis op de computer krijgen. Jij & de Wijk heeft ook een eigen Youtube-kanaal waarop de filmpjes zijn te bewonderen.

Vuilnisbelt

Het project heeft als oorspronkelijk doel dat kinderen hun eigen erfgoed leren kennen. Van der Veen: “Ze kennen de Wijde Aa als zwemvijver, maar weten nu ook dat het is ontstaan om zand af te graven voor de aanleg van de wijk. Ze weten dat je op Westerveld kunt mountainbiken, maar nu hebben ze ook geleerd dat het oorspronkelijk een vuilnisbelt was. En met architectuur en fotografie hebben ze ontdekt dat er verschillende soorten woningen in de wijk staan die kenmerkend zijn voor diverse stromingen.” De projectleider vindt het belangrijk dat kinderen op deze wijze met andere ogen naar hun wijk kijken. “Als je met andere ogen kijkt, verrijkt dat je leven. Het is mooi om dat te ontdekken en dan weer door te vertellen. Als ik maar één keer hoor ‘Oh, wat vet dat ik dit nu weet’, is voor mij het project geslaagd. Ik heb het veel vaker gehoord.”

Folder

Wie de bijzondere route nog wil lopen en alle werken wil zien, heeft daarvoor nog de gelegenheid tot en met zondag 1 november. De speciale folder is verkrijgbaar bij Stadkamer Aa-landen, het wijkcentrum en Bakkerij Elderkamp.

De route is ook te downloaden via www.hetoversticht.nl/jijendewijk.