PEC Zwolle Vrouwen-Ajax bij Be Quick '28
PEC Zwolle Vrouwen-Ajax bij Be Quick '28 Pedro Sluiter

Vrouwen PEC Zwolle spelen dit seizoen bij Be Quick '28; 'nu moeten we dit ons thuis maken'

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE 

Het vrouwenelftal van PEC Zwolle verliest vrijdagavond in gure omstandigheden met 1-4 van Ajax. Het hoofdveld van buurman Be Quick ‘28 vormt een troosteloze ambiance voor de hervatting van de Eredivisie Vrouwen.

Het is koud, het regent en rondom het veld van amateurvoetbalclub Be Quick ‘28 staan slechts wat ballenmeisjes en een paar fotografen. Op de tribune zit een handjevol verslaggevers. Het zijn de omstandigheden waarin de PEC Zwolle Vrouwen vrijdagavond het onderspit delven tegen Ajax. Na een goede eerste helft incasseert het in de tweede helft binnen tien minuten twee goals en is de wedstrijd met een 0-3 stand gespeeld. Het wordt uiteindelijk 1-4. Trainer Joran Pot verbruikt al zijn vijf wissels, evenals zijn collega van Ajax.

Maxime Bennink wordt tien minuten voor tijd naar de kant gehaald voor Maxime van Olst. De buitenspeelster komt er in de tweede helft nauwelijks meer aan te pas nadat ze voor de pauze een paar keer haar klasse laat zien. Al na zeven minuten schudt Bennink een tegenstander af en bedient ze Naomi Hilhorst op maat met een schitterende voorzet achter de laatste linie langs. Hilhorst neemt de bal goed aan, maar schiet recht in de handen van de Ajax-goalie.

Ondanks de gure omstandigheden, en de 1-4 nederlaag, kan Bennink lachen na afloop. De buitenspeelster is blij om terug te zijn in Zwolle na een jaartje Premier League, waar ze nauwelijks aan spelen toekwam. Vooral daarom keerde ze terug naar Nederland, maar de redenen om terug te keren lagen ook op het persoonlijke vlak.

“Het was heel anders: fulltime prof. Dat was wel mooi, maar ik vond het ook wel lastig om in het buitenland te zitten”, zegt Bennink, die samenwoonde met twee speelsters in een huisje van de club (Reading FC). “Het voelde niet als thuis, dat was wel lastig vond ik. Als je niet zoveel speelt, wordt het er ook niet leuker van. Ik moest weer terug naar de basis, het plezier in het voetbal terugvinden. Want dat was ik wel een beetje kwijt. Nu ben ik blij om weer terug te zijn bij PEC.”

Niet in het stadion

Dat het vrouwenelftal dit seizoen voor de meeste wedstrijden is aangewezen op het kunstgrasveld van buurman Be Quick ‘28, vanwege de beperkte beschikbaarheid van het natuurgras in het stadion, vindt Bennink niet bezwaarlijk.

“Toen ik hier eerder speelde, speelden we altijd in het stadion. Nu moeten we dit ons thuis maken, want we gaan hier vaker spelen. Het maakt niet zo veel uit”, vindt Bennink. “Dit is ook een goede accommodatie. Het is allemaal wat anders, maar als je op het veld staat merk je niet veel van wat er om je heen gebeurt. Het is wel apart dat je jezelf nu heel goed hoort praten.” 

‘Investering in de samenwerking’

Be Quick ‘28 is blij dat het als uitvalsbasis voor de voetbalvrouwen kan dienen, maar ziet door de verscherpte coronamaatregelen (geen publiek) de verwachte inkomsten van koffie en dergelijke in rook opgaan. “Dat is uiteraard balen, daar hadden we eerder wel op gerekend”, zegt voorzitter Alex van de Vosse, die desalniettemin blij is met de afspraak dat de PEC-vrouwen dit seizoen bij zijn club de wedstrijden afwerken, op een paar duels na. “Er is reuring op het sportpark en het is normaal gesproken een mooi visitekaartje voor de club (als er publiek komt). We doen het ook in het kader van de samenwerking met PEC. Het is een investering in de samenwerking”, stelt Van de Vosse.

Hij vindt het een goede zaak dat de Eredivisie Vrouwen ook het fiat kreeg om door te mogen, nadat eerst alleen de Eredivisie voor mannen een uitzonderingspositie kreeg. “Dat was een beetje een rare, ongelijke situatie.”

‘Blij dat we door kunnen’

De vrouwen van PEC Zwolle speelden op 9 oktober hun vorige wedstrijd. Vier dagen later kwam het slechte nieuws dat de coronamaatregelen werden verscherpt en wedstrijden werden verboden. Bennink: “Dat was wel balen, maar ook andere profsporten lagen eruit. En we hoorden al snel dat de KNVB erachter aan ging om de vrouwen ook te laten spelen. Het was even afwachten. Heel Nederland heeft ermee te maken, we zijn heel blij dat wij nog door kunnen”, zegt Bennink, die geen problemen heeft met de protocollen, richtlijnen, looplijnen, mondkapjes en bubbel. “Het is allemaal goed geregeld. Maar hopelijk verdwijnt corona snel en wordt het weer een beetje normaal.”

PEC Zwolle Vrouwen-Ajax bij Be Quick '28.
PEC Zwolle Vrouwen-Ajax bij Be Quick '28.
PEC Zwolle Vrouwen-Ajax bij Be Quick '28.