Afbeelding
Foto: Veenstra Visueel

Jehudi van Dijk schept met oude woorden nieuwe werelden

Algemeen

ZWOLLE - Kunstenaar en Zwollenaar Jehudi van Dijk plakte twee weken voor de eerste lockdown bij stom toeval zijn eerste collagegedicht bij elkaar. Al snel voelt hij dat hier een serie inzit. 

De gedichten oogsten op Facebook duimpjes bij de vleet en het kleine bakje knipsels uit vier verschillende boeken dijt uit naar een grote bak vol voor Jehudi intrigerende zinsneden. Van Dijk knipt zijn zinsneden altijd uit kringloopboeken. En per definitie nooit uit fictie, ‘want daarin zit al poëzie. Dan ga je jatten. Dat is niet leuk’. De tekst komt altijd eerst. Daarna volgt de zoektocht naar de juiste achtergrond. De keuze daarvoor is intuïtief, maar beïnvloedt wel de leeservaring.

Plakbandje
De combinaties die Van Dijk met een plakbandje en schaar in elkaar jast zijn altijd verrassend. Met oude woorden schept hij nieuwe werelden, waarin Lou Reed een aluminium mutsje draagt en je je kunt ombouwen tot stekelbaars. De gedichten zijn soms beschouwend, soms troostend, maar altijd licht.


Boek

Van Dijk krijgt veel reacties op z’n gedichten. Met vaak ook een vraag waar zijn gedichten te koop zijn. Samen met een aantal enthousiastelingen is hij nu een fundraisingsactie gestart om de mooiste zestig collagegedichten niet alleen geplakt maar ook gedrukt te krijgen. Het te realiseren boek bundelt in 128 pagina’s niet alleen de gedichten, maar ook een manier van kijken naar de wereld om je heen.

Een bijdrage geven of het boek en kaarten reeds bestellen, is mogelijk via de fundraisingsactie:

https://www.voordekunst.nl/projecten/11296-jehudis-collagegedichtenbundel-1