Afbeelding
Boertienfoto

Het echte Zwolse Sinterklaas interview: 'Digisint in coronatijd'

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) ZWOLLE - Dit jaar geen Sassendonk – lees het interview op Rondje Swolle - maar ook geen Sinterklaas? Wat de Sint betreft is er goed nieuws te melden. Hij is al gespot in Zwolle! Met Amerigo, op de Sint boot en uiteraard omringd door een ‘kudde’ pieten. Toch wordt het dit jaar een ander Sint feest. De goedheiligman gaat namelijk online. Welkom in Zwolle, welkom in het nieuwe ‘Sint’ normaal.

Was me het jaartje wel, toch? “Zeker meneer de Jong, het was een beroerd en roerig jaar. Wat mij zelf betreft, ik heb in mijn Spaanse kasteel in een soort van quarantaine geleefd. Wel onder een heerlijk zonnetje; ik mag mij eigenlijk een gelukkig en verwend mens noemen die het bezoeken van Zwolle als een uitje ziet. Eventjes weer Nederlands praten, ook leuk”

Geen intocht in Zwolle, wat betekent dat voor u? “Een ramp maar geen intocht betekent niet, geen Sint. En ik heb mooi nieuws want dit jaar gaat Sint online. In Spanje heb ik een spoedcursus automatisering gevolgd. Dat heeft mij enorm geholpen in de digitale wereld. Voor iedereen die het maar weten wil, de website is www.sinterklaaszwolle.nl of go-kids.nl/zwolle en via RTV Focus ben ik te volgen. Zaterdag 14 november komt er in plaats van mijn intocht een speciale middaguitzending. Op alle kanalen. In alle uitzendingen word ik begeleid en geassisteerd door Ilse Horstman uit Zwolle. Daar ben ik heel trots op.”

Wat valt er zoal online te zien? “Veel, heel veel, maar dat is een verrassing. Zo is er een digitale brievenbus waar iedereen een berichtje kan posten. Ook komt er een speciaal 06 nummer om met de Sint te kunnen appen. Nog een verrassing, via de digitale brievenbus kunnen kinderen ook nog eens mooie prijzen winnen. ”

Zwolle staat dus met hoofdletters in uw grote boek? “Absoluut en inmiddels heb ik in het donker al veel van de stad gezien. De schoorstenen staan op zo’n anderhalf meter van elkaar. Heel goed, corona proof. Amerigo moet wel wennen aan jullie zonnepanelen. Ik heb voor Amerigo speciale hoefzolen laten maken zodat hij niet van de daken glijdt. Ook heb ik antislip schoenen voor mijn pieten gekocht. Niemand heeft zich ongerust te maken dat Sint niet binnen kan komen. Ik kom altijd binnen, dat is ook de magie van dit feest.”

Nog contact gehad met uw december collega, de Kerstman? “Ik zie de laatste jaren dat Sint steeds meer verweven raakt met Kerst. Op zich is daar niets mis mee maar ik vertrouw erop dat de Kerstman pas komt na mijn vertrek naar Spanje.”

Uw grote Sint boek, blijft u dat gebruiken? “Jazeker, stel je voor dat er een stroomstoring is, dan heb ik mijn boek nog waar alles in staat. Een boek met een harde kaft voor als er geen hare schijf is.”

Van welk Sinterklaaslied krijgt u warme gevoelens? “Zie ginds komt de stoomboot, een klassieker die mij nog steeds ontroert. Maar er zijn ook heel veel nieuwe liedjes. ‘Jerusalema’ van Master KG, prachtig. Als er kinderen zijn die hierop dansen, mail dat filmpje naar Sint en wie weet val jij in de prijzen.”

Zijn er nog zwarte pieten in het team van de Sint? “Wat is zwart? In Zwolle kom ik al vele jaren met bruine pieten. Minder schoorstenen betekent ook minder kleuren. Sint heeft ook grijze pieten en als er mensen zijn die graag als hulppiet willen helpen, ze zijn welkom. De kleur doet er niet toe. Het feest blijft een sprookje en dat sprookje moet wel maatschappelijk gedragen worden. Voor Sint gaat het om drie dingen: liefde, positiviteit en gezondheid.”

Heeft de Sint ook corona gehad? “Nee, wel in quarantaine in Spanje geweest. En, met mijn staf hou ik iedereen op minimaal anderhalf meter afstand. Wist u trouwens dat ik honderd jaar geleden de Spaanse griep ook overleefd heb? Toen was Zwolle een stuk kleiner dan het nu is.”

Hoe oud is Sint eigenlijk? “Sint is zo oud, zo lang jij in mij gelooft.”

Tot slot, wilt u zelf nog wat kwijt? “Dat ik nog heel lang welkom mag zijn in Zwolle. Het is altijd een prachtig feest, dit jaar dan online maar ik ben er wel. Met veel dank aan de Stichting Evenementen Zwolle (SEZ) en alle sponsoren die allemaal belangeloos meewerken.”

www.sinterklaaszwolle.nl

www.go-kids.nl/zwolle

www.rtvfocuszwolle.nl