Het sportpark van ZAC tijdens de gedeeltelijke lockdown dit voorjaar.
Het sportpark van ZAC tijdens de gedeeltelijke lockdown dit voorjaar. Pedro Sluiter

ZAC heeft eindelijk nieuwe voorzitter; ‘proces zorgvuldig doorlopen’

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL 

ZAC heeft twee jaren na het aftreden van Jan Dobben een nieuwe voorzitter gevonden. Denis Holterman wordt op de komende ledenvergadering voorgedragen als preses voor de komende drie jaren. “We hebben de tijd genomen omdat we kwaliteit het belangrijkst vonden. We hebben dat proces zorgvuldig doorlopen”, zegt waarnemend voorzitter Roel Broeksma.

“Als je niet stopt, komt er nooit een ander” zei Jan Dobben bij zijn aftreden in 2018 en met terugwerkende kracht blijken dat wijze woorden. Pas twee jaren na dat jubileumjaar (125 jaar) heeft ZAC een nieuwe voorzitter gevonden en kan Broeksma terug naar de rol van secretaris, een functie die hij de afgelopen twee jaren ‘erbij’ deed.

“Ik had de tijd. Ik ben inmiddels militair gepensioneerd en heb overdag de tijd om dingen te doen. Het was niet de minste belasting, maar ik had er energie voor en plezier in. Maar het is zeker een tijdrovende klus”, aldus Broeksma, die al eerder een jaar tussenpaus was. Dat was in 2008, 2009 voordat Jan Kistemaker voorzitter werd.

Een tijdrovende klus, weet Broeksma. “Je kunt het op twee manieren doen. Je kunt op de winkel passen en dan kost het niet zo veel tijd. Dan wacht je af en neem je een wat passieve rol in. Maar zo staan wij er niet in. We willen met onze vereniging vooruit, we willen ertoe doen. We hebben onze rol in de buurt, in de maatschappij. Dat wordt ook van je verwacht, van buitenaf, maar dat wordt ook van binnenuit door ons gevoed”, zegt Broeksma, die uitleg dat je van vele markten thuis moet zijn.

“Je moet daar ook het plezier in hebben: dat je niet alleen een vereniging bent, maar dat je ook onderneemt. Je kunt niet alleen maar een ‘voetbalman’ zijn. Je moet je maatschappelijke rol nemen, een politieke antenne hebben. Heel veel dingen bij elkaar waardoor we zeiden ‘we nemen wel de tijd’. Er komt vanzelf iemand op ons pad en dat is Denis geworden.”

Holterman speelde tien jaren in het eerste van ZAC en daarna nog in lagere teams, zat jarenlang in de activiteitencommissie en is inmiddels voetbalvader bij de oudste club van Zwolle. “Een clubman pur sang met een groot netwerk, niet allen binnen de vereniging maar ook daarbuiten. Een verenigingsman, iemand die verbindt. Een enorme aanvulling voor ons en een plezierige vent. Dat moet je ook hebben, een goeie chemie in het bestuur”, aldus Broeksma, die doorgaat met zijn werk als secretaris.