Aart van der Horst, algemeen manager Landstede Hammers.
Aart van der Horst, algemeen manager Landstede Hammers. Foto: Landstede Hammers

'Misschien een grote sponsordeal sluiten voor coronatests'

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

BASKETBAL

In navolging van de Nederlandse basketbalploeg, die volle bak mag trainen in aanloop naar de kwalificatieduels tegen Zweden en Turkije op 26 en 29 november, hoopt Aart van der Horst, manager van Landstede Hammers, dat er ook voor de teams in de eredivisie snel meer mogelijk is.

Vanaf donderdag is het voor volwassenen weer toegestaan om met groepjes van vier te trainen in plaats van met twee. In de route naar een herstart van de basketbalcompetitie, medio januari, wordt er gelobbyd voor een eerdere herstart van volledige trainingen dan half december. “Maar dan moet je kunnen garanderen dat je in een bubbel zit”, beseft manager Aart van der Horst. “We hebben nu een soort semi-bubbel. Onze spelers gaan denk ik veel bewuster met de risico’s om dan de meeste mensen.”

Belangrijk voor het creëren van ‘de bubbel’ is testen, maar daarover leven veel vragen. Hoe zit het met de beschikbaarheid van (snel)testen? Is er genoeg capaciteit? Kan er preventief worden getest?

Van der Horst geeft aan dat de clubs de tests zelf moeten financieren en dat ze hiervoor met een gezamenlijk plan van aanpak willen komen. De ontwikkelingen worden op de voet gevolgd.

Van der Horst ziet ook dat er steeds meer teststraten en sneltests bijkomen. “Maar hoe toegankelijk gaat dat zijn? Misschien dat we een grote sponsordeal kunnen sluiten. Er zijn zo’n zesduizend testen nodig om de competitie te kunnen afronden. Als het vijf euro per test kost, gaat dat wel lukken. Maar als het 20 of 25 euro gaat kosten, wordt het veel lastiger. Het is afwachten hoe dat de komende tijd gaat. Er komen steeds meer aanbieders. De overheid geeft aan dat je preventief mag testen, maar dan zouden wij wel gewoon de burgerroute moeten nemen.”

Vermoedelijk wordt bij een herstart niet gelijk publiek toegelaten, of is er slechts een beperkt aantal toeschouwers toegestaan. “We zitten wat dat aangaat in hetzelfde schuitje als de horeca, de evenementenbranche. We willen met publiek, maar het moet verantwoord. We hebben niet de middelen, als league, om preventief te gaan testen. Dat hebben restauranteigenaren nu ook. Die zouden ook willen zeggen ‘met een negatieve test mag je naar binnen’, maar wie gaat die test betalen?

Landstede Hammers speelde twee duels, voor lege tribunes, voordat corona de competities in ons land voor de tweede keer dit jaar stillegden. De Dutch Basketball League wil zo lang mogelijk vasthouden aan de huidige opzet met een volwaardige competitie, uit en thuis, met daarna play-offs. De clubs zijn bereid om in het eerste kwartaal elke week twee duels te spelen zodat play-offs in april mogelijk zijn.