Het Hoge Laar. Vooraan het veld en het clubhuis van HFC Storica, linksachter dat van FC Ulu Spor.
Het Hoge Laar. Vooraan het veld en het clubhuis van HFC Storica, linksachter dat van FC Ulu Spor. Pedro Sluiter

Ulu Spor ziet veel minder heil in samenwerking dan Storica; clubs zijn niet meer in gesprek

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL 

Twee jaren geleden werd de samenwerking aangekondigd met mogelijk een fusie in het vooruitzicht maar van de plannen van FC Ulu Spor en HFC Storica is nog niks terecht gekomen. FC Het Hoge Laar is voorlopig van de baan, en dat komt niet alleen door corona.

“De samenwerking is helemaal stop gezet”, zegt Storica-voorzitter Freddy Jansen, die aangeeft dat hij al een tijdje niks meer heeft gehoord van zijn Turkse buren. “We waren eerder nog verregaand, maar we horen niks meer van ze. We hebben nog wel initiatief genomen om weer in gesprek te gaan, maar op dit moment speelt er niks meer. Voor de zomer hebben we voor het laatst contact gehad”, aldus Jansen, die een samenwerking en in de toekomst zelfs volledig samengaan van de kleine clubs wel zag zitten.

De intentie om in eerste instantie samen te werken op het gebied van jeugdteams, accommodatie en materiaal werd in de zomer van 2019 nogmaals onderschreven door beide voorzitters, maar toen was al duidelijk dat veel leden van Ulu Spor minder happig waren. “Ik blijf ervan overtuigd dat er iets moois van te maken valt”, stelt Jansen, die zich nu weer richt op de 40-45 leden van zijn eigen vereniging.

Zondagclub Ulu Spor heeft meer leden, rond de tweehonderd, en dus iets meer mogelijkheden. Toch werd ook daar de noodzaak van samenwerken gezien, maar de voortvarendheid waarmee dit gepaard ging werkte averechts. Het woord ‘fusie’ schrok veel leden af. Bestuurslid Sener Turkeri maakt ook nu nogmaals duidelijk dat een fusie in ieder geval niet gaat gebeuren. “We staan nog wel open voor samenwerking”, zegt Turkeri. Dat deze op een laag pitje is komen te staan, ligt in zijn ogen vooral aan het moeizame seizoen dat Ulu Spor draaide gevolgd door de coronamaatregelen. De club had afgelopen seizoen in 4G regelmatig moeite om genoeg spelers te verzamelen voor de wedstrijden van het eerste elftal. ”Daar waren we druk genoeg mee”, aldus de man die jarenlang in het doel stond bij de Turkse club. Hij staat nu op papier als penningmeester. “Financieel was het al niet makkelijk, maar door corona wordt dat erger. We redden het wel, alleen we moeten daarvoor wel de (Turkse) gemeenschap erbij betrekken. De kantine is dicht, dus we moeten het hebben van extra giften en kleine sponsorbijdragen. Het is roeien met de riemen die we hebben.”

Overleven

‘Standje overleven’ is al jaren de realiteit voor Storica, dat in 2017/2018 voor het laatst prestatief speelde, en corona hakt er natuurlijk in. Zonder de steunpakketten had de club het niet gered. “We kunnen de rekeningen nog betalen”, zegt voorzitter Freddy Jansen. “De eerste rekening voor de veldhuur, van september, is al weer binnen, maar die kunnen we betalen.”

Kegelhuis

Jansen beseft dat dit lastig wordt wanneer de kantine voor de rest van dit seizoen gesloten blijft. “We moeten in mei maar kijken waar we staan. Als we de kantine weer kunnen exploiteren, kunnen we in ieder geval verder op dit niveau (met één recreatieteam, MdR).” Sinds een paar jaar probeert Jansen het clubhuis van Storica in te zetten als meer dan alleen een voetbalkantine. Noodzakelijk om te overleven, maar echt van de grond gekomen is dit niet. Aanvankelijk kwam De Zwolsche Kegelbond daarvoor in beeld, maar de plannen om het Kegelhuis te vestigen op het Hoge Laar staan alweer een tijdje in de ijskast. Een hoorzitting hierover ging dit najaar niet door vanwege de coronamaatregelen.

Scholieren

Wel werd er één dag in de week gebruik gemaakt van het clubhuis door scholieren die sporten op de velden van Het Hoge Laar. “En dat ligt nu ook allemaal stil”, zegt Jansen.

Dieze West, de derde voetbalclub op het Hoge Laar, had in 2018 al aangegeven geen heil te zien in een samenwerking met Ulu Spor en Storica.

Voetbalvereniging HFC Storica.
Voetbalvereniging HFC Storica.