Anders pak je toch gewoon een goed boek?
Anders pak je toch gewoon een goed boek? Uitgever Paris Books

Anders pak je toch gewoon een goed boek? is een lichtpuntje bij stress

· leestijd 1 minuut Algemeen Ingezonden

Steeds meer deskundigen waarschuwen ervoor: deze coronacrisis zorgt voor veel stress bij mensen. Niet alleen bij ondernemers die zich zorgen maken over de toekomst van hun bedrijf, hun werknemers of hun pensioenvoorziening. Maar ook in de privé-situatie ervaren veel mensen meer druk en spanning door bijvoorbeeld zorgen over de eigen gezondheid en die van familieleden. Ook het zoeken naar een juiste privé-werkbalans, die verstoord raakt door het thuiswerken of zorgen over de financiële situatie zijn voorbeelden van factoren die een burn-out in de hand kunnen werken.

Hulp vragen geen zwaktebod

Bij overmatige stress ben je continu alert. Je schrikt bijvoorbeeld vlugger ergens van, geluiden en indrukken komen harder binnen en je bent sneller geïrriteerd en emotioneel. Bij een normale acute stresssituatie is deze alertheid juist handig. Je ziet een klein kind de weg oplopen, terwijl er een auto in volle vaart aan komt rijden: vanuit je alertheid zet jij het op een rennen en haalt het kind op tijd voor de auto weg. Je lichaam zal na deze situatie de stress langzaam afbouwen. Bij overmatige stress staat dit alertheidssignaal echter voortdurend aan. Echt ontspannen lukt niet meer. En dat is niet gezond. Het goeie nieuws is dat als je deze signalen bij jezelf herkent, je het tij kan keren. Een eerste stap daarbij is er eerlijk over te zijn naar jezelf en je omgeving toe. Dus aangeven dat het niet meer gaat. Ook hulp accepteren is geen zwaktebod, maar voorkomt dat je te lang doorgaat. 

Ervaringsdeskundige

De Zwolse onderneemster Kim de Lange (42 jaar) weet hier alles van. Drie jaar geleden belandde zij in een flinke burn-out. Financiële stress na een scheiding maakte dat ze als onderneemster tegen geen enkele opdracht ‘nee’ zei, haar werkweken overvol zaten, ze maar door holde en lichamelijke klachten negeerde: ‘gewoon veel espresso drinken en schouders eronder’. Totdat haar lichaam haar in de steek liet. Het had teveel overuren gemaakt. Kim werd regelmatig overvallen door paniekaanvallen, sliep amper meer en kon haar lichaam niet meer ‘resetten’ door even een paar dagen rust te nemen.

Ze besloot tijdens haar burn-out een boek te schrijven over wat er met haar gebeurde en begon een dagboek bij te houden. Zo goed en zo kwaad als dat ging, want zelfs een paar aantekeningen maken,  was op haar slechtste dagen soms teveel. Maar ze hield vol en publiceerde het boek ‘Anders pak je toch gewoon een goed boek’. De titel verwijst naar een van de vele goedbedoelde adviezen die ze kreeg tijdens de periode dat ze ziek was.

Een hart onder de riem

In haar boek deelt Kim de Lange haar dagelijkse belevenissen met een gezonde dosis humor, waardoor het makkelijk wegleest. Ze schrijft over overprikkeld boodschappen doen, over haar ervaringen met therapeuten, over de eerste keer weer zelf autorijden, tot en met het weer oppakken van werk. Kim wil met haar boek aan lotgenoten laten zien dat ze niet alleen zijn en ze een hart onder de riem steken. Als je heel diep zit, is het lastig is om naar lichtpuntjes te zoeken, maar dit boek is een eentje.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 20 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 20 uur geleden