Afbeelding
Foto: BrugMedia

Actie moet risico op koolmonoxidevergiftiging verkleinen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – De campagne ‘Stop CO-vergiftiging’ die Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting zijn begonnen, is volgens de twee organisaties van levensbelang. “Jaarlijks vallen er nog steeds doden en gewonden door een koolmonoxidevergiftiging.”

Dat is zorgwekkend, melden ze. “Zeker nu de kans op een koolmonoxidevergiftiging dit jaar ook nog eens toeneemt. Door de huidige coronamaatregelen zitten mensen meer binnen dit stookseizoen. Ook blijkt dan minder mensen hun cv-ketel hebben laten controleren. De lockdown wordt hierbij als reden gegeven.”

Maatregelen

Een levensgevaarlijke koolmonoxidevergiftiging (ook wel CO-vergiftiging genoemd) is volgens de organisaties met drie maatregelen te voorkomen: ventileer, controleer, alarmeer. “Minder mensen hebben dit jaar hun cv-ketel laten controleren. Dat is een alarmerende ontwikkeling”, zegt Jet Vroege, dossierhouder Koolmonoxide bij Brandweer Nederland. “Het is essentieel om jaarlijks je cv-ketel te laten controleren. Hoe oud of nieuw de ketel ook is.” Naast de jaarlijkse controle van het verwarmingstoestel adviseert Vroege om de hele dag rond te ventileren door een raam of rooster op een kiertje te zetten en een CO-melder te plaatsen.

“Heel belangrijk, aangezien alleen een melder je kan waarschuwen als het levensgevaarlijke koolmonoxide in je woning vrijkomt.”

Alert

Veel mensen herkennen de symptomen van een CO-vergiftiging niet (op tijd). Misselijkheid kan ook een van de symptomen zijn. Koolmonoxide is een niet prikkelend, geur- en kleurloos gas. Het zorgt ervoor dat zuurstof niet meer gebonden kan worden aan het hemoglobine, waardoor zuurstofgebrek in de weefsels van het lichaam kan ontstaan. Een CO-vergiftiging is voor slachtoffers maar ook voor professionals gemakkelijk over het hoofd te zien. Het wordt dan ook niet voor niks de sluipmoordenaar genoemd.

Symptomen
De eerste symptomen zijn vaak vaag en kunnen lijken op griep, een ziektebeeld dat juist in het stookseizoen (de winter) vaker voorkomt. Ook neurologische klachten kunnen duiden op een CO-vergiftiging, zoals geheugenproblemen of moeite met spreken. Dat maakt het stellen van de diagnose niet makkelijker. Als de klachten verdwijnen na een wandeling in de buitenlucht, zou dat kunnen betekenen dat er sprake is van een CO-vergiftiging.

Campagne

Met de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’ vragen Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting aandacht voor de gevaren van koolmonoxide en hoe men een vergiftiging kan voorkomen en herkennen. Voor deze campagne is er een CO-wijzer uitgebracht die online te raadplegen is. Ook op www.brandweer.nl/koolmonoxide staat meer informatie over koolmonoxide.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30