Mustafa Saymak legt aan voor de 1-0, later genoteerd als eigen doelpunt van Django Warmerdam. Pedro Sluiter

PEC Zwolle moet weer genoegen nemen met een gelijkspel

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

PEC Zwolle heeft een puntje overgehouden aan een thuiswedstrijd waarin de VAR wederom een belangrijke rol speelde. De 1-1 tegen FC Utrecht betekende het vierde gelijkspel in de laatste vijf duels.

Het begint steeds meer een gewoonte te worden. Na een zwaarwegende beslissing van de scheids, zoals het geven van een strafschop of een rode kaart, is daar altijd nog de VAR die voor het controlemoment zorgt en de beslissing in sommige gevallen terugdraait. En bijvoorbeeld van een rode kaart een gele maakt, zoals bij een overtreding van Thomas Lam op Adrian Dalmau in de tweede helft. Als het aan John Stegeman lag, was er overigens ook nog eens gekeken naar de gele kaart van Tommy St. Jago voor het neersabelen van Slobodan Tedic na een kwartier spelen. Maar dat gebeurde niet. “Hij kreeg daar een behoorlijke schop”, zegt Stegeman, die zag zijn centrumspits het zwaar te verduren had als aanspeelpunt. “Ze hadden hem wel iets meer mogen beschermen”, vond de trainer.

Het belangrijkste VAR-moment, en de spannendste minuten van de wedstrijd, kwamen twintig minuten voor tijd. PEC was in de eerste helft met het nodige geluk, dankzij een van richting veranderd schot van Mustafa Saymak, op voorsprong gekomen, maar raakte in de tweede helft de greep op de wedstrijd kwijt. Na de 1-1 van Mimoun Mahi leek PEC vanuit het niets op 2-1 te komen, maar na interventie van de VAR keurde scheidsrechter Makkelie de treffer van Jesper Drost af. De middenvelder stond amper een paar minuten in het veld toen hij een scherpe voorzet van Immanuel Pherai binnengleed, maar deed dit in buitenspelpositie.

Na dit cruciale VAR-moment was PEC nogmaals heel dichtbij een treffer, maar een schot van Eliano Reijnders, die wederom op een basisplaats kon rekenen, belandde via het been van Joris van Overeem op de paal. PEC was in de eerste helft voor de 1-0 ook al het dichtstbij een doelpunt met een van richting veranderd schot van Mustafa Saymak. Via het been van Willem Janssen belandde die bal op de lat boven Paes. Op slag van rust voorkwam PEC-doelman Michael Zetterer de gelijkmaker met een katachtige reflex op een inzet van middenvelder Simon Gustafsson. Het was deze redding die voor een groot deel bijdroeg aan zijn verkiezing tot man van de wedstrijd.

“Een gelijkspel is wel terecht gezien de veldverhouding. Maar ik denk dat wij de betere kansen hadden. Wij hadden de wedstrijd aan het begin van de tweede helft in het slot kunnen gooien. Daarna hadden we moeite om grip te houden. Ik ben wel blij met hoe mijn ploeg daarna heeft gestreden. En in de eerste helft zaten we er prima in volgens mij”, aldus Stegeman. “Je ziet dat je competitief bent en dat hebben we tegen veel tegenstanders laten zien tot nu toe. We voetballen best wel aardig, maar dit soort wedstrijden kunnen we winnen en als we dat gaan doen worden we echt goed.”

Mustafa Saymak na de 1-0.
PEC viert de 1-0 van Mustafa Saymak.
Spits Slobodan Tedic had het zwaar te verduren tegen FC Utrecht.
Middenvelder Dean Huiberts tussen Adam Maher en Joris van Overeem.