PEC Zwolle - FC Utrecht. Immanual Pherai snelt langs Giovanni Troupee.
PEC Zwolle - FC Utrecht. Immanual Pherai snelt langs Giovanni Troupee. Foto: Pedro Sluiter

Zelfkritische Pherai weet dat zijn rendement omhoog moet

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE

Immanuel Pherai oogste na zijn debuut tegen AZ meteen lovende kritieken en die stapelden zich op de hoge verwachtingen die er toch al waren toen hij de verrassende stap naar Zwolle maakte. Zeven wedstrijden later is het echter nog steeds wachten op zijn eerste goal en dat steekt hem zelf het meest. “Het zegt mij dat ik nog harder moet werken. Dan komt het echt wel”, zegt Pherai een dag na de 1-1 tegen FC Utrecht, een wedstrijd waarin hij zijn tweede assist laat noteren.

Betrokken zijn bij minimaal vijftien goals, dat is het doel dat Pherai zichzelf stelde na zijn overstap van Borussia Dortmund naar PEC Zwolle. Als geboren Amsterdammer verruilde hij de  jeugdopleiding van Ajax voor die van AZ en verkaste hij in 2017 naar Borussia Dortmund, dat hem dit seizoen verhuurd aan PEC. Onthaald als grote belofte, als iemand die met zijn aanvallende kwaliteiten kansen voor zichzelf en anderen moet creëren, waren de verwachtingen in Zwolle hoog gespannen. Verwachtingen die hij tot dusverre maar deels heeft ingelost. De kwaliteiten zijn er zeker, dat laat hij elke wedstrijd wel een aantal keer zien, maar het rendement laat nog te wensen over. “Manu ontwikkelt zich redelijk, maar ik vind wel dat hij beter moet en beter kan. Dat is niet erg: het is een jonge jongen, negentien jaar. Maar ik hoop dat hij nog meer rendement uit zijn spel gaat halen”, zegt trainer John Stegeman over zijn linksbuiten.

Hoewel Pherai liever op het middenveld speelt, is dat de positie waarop hij het tot dusverre moet laten zien. “Dat zit hem ook in de betrouwbaarheid bij balverlies, waar hij op het middenveld stappen in moet maken. Ik denk niet dat linksbuiten zijn positie is, maar we hebben veel concurrentie op het middenveld”, aldus Stegeman. Pherai: “Ik kom beter tot mijn recht als ‘8’ of ‘10’ maar uiteindelijk maakt het ook niet weer zo veel uit. Waar ik ook sta, ik moet gewoon mijn taken uitvoeren en gaan.”

Tegen FC Utrecht is Pherai in de eerste helft, niet voor het eerst, de gevaarlijkste speler aan Zwolse zijde. In een weinig hoogstaande wedstrijd met nauwelijks kansen lanceert hij zichzelf al na zeven minuten en trekt hij de bal goed voor, maar gaat de kans verloren omdat Slobodan Tedic en Dean Huiberts elkaar in de weg lopen. Na een klein half uur spelen bereikt Pherai Mustafa Saymak, die met een van richting veranderd schot voor de 1-0 zorgt.

Assist ontnomen door VAR

Na de pauze is het allemaal iets minder bij PEC en ook bij Pherai, maar na de Utrechtse gelijkmaker  maakt Jesper Drost op aangeven van Pherai de 2-1. Het is een treffer die uit het niets valt en na enkele spannende minuten is het ook ‘niets’ dat er van overblijft. Het feestje gaat niet door omdat de VAR in tegenstelling tot de grensrechter wel ziet dat invaller Drost buitenspel staat. Geen assist dus voor Pherai, maar trainer Stegeman had het sowieso liever anders gezien. “Dat moet misschien wel een doelpunt van hem zijn. Het is een bal in de ruimte, waarbij hij één-op-één met de verdediger staat, schuin voor de keeper.”

Effectiever

Pherai is de eerste om de woorden van zijn trainer te onderschrijven. “Dat zijn ook weer keuzes waarvan je denkt ‘dat had beter gekund’. Een kwestie van ‘zet jezelf op de training in zo’n situatie en bedenk dan maar hoe je dat de volgende keer beter doet”, aldus Pherai, die weet dat hij dreigend is, maar ook dat het effectiever moet.

‘Harder werken’

“Ja, dat steekt”, zegt de Amsterdammer over het feit dat hij nog niet wist te scoren. “Maar het laat gewoon zien dat ik nog harder moet werken. Ik moet nog meer doen. Ik heb het wel, maar laat het nog niet genoeg zien. Dus het is aan mij om meer te geven. Als ik nog meer kan brengen, wordt de kans op een assist of een goal vanzelf groter”, denkt Pherai, die zijn doelstelling van ‘betrokken zijn bij vijftien goals’ nog niet loslaat. “Ik denk ook nog steeds dat het haalbaar is, omdat ik elke wedstrijd wel iets heb en ik begin nu redelijk warm te draaien. Zodra ik warm ben, gaat het echt rollen ook.”

PEC Zwolle - FC Utrecht. Immanuel Pherai snelt langs Giovanni Troupee.
PEC Zwolle - FC Utrecht. Immanuel Pherai met Giovanni Troupee.
PEC Zwolle - FC Utrecht. Immanuel Pherai tegenover Giovanni Troupee.