OldStars tennis bij ZTC De Pelikaan
OldStars tennis bij ZTC De Pelikaan Mark de Rooij

OldStars tennis bij ZTC De Pelikaan; ‘gelukkig gaat dit wel door’

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

TENNIS 

Corona weerhoudt de deelnemers van het OldStars tennis bij ZTC De Pelikaan er niet van trouw de lessen te blijven bezoeken. “Gelukkig gaat dit wel door.”

Het is de zevende van in totaal tien lessen en op deze maandagochtend komen er in totaal negentien zestigplussers verdeeld over twee tijdsgewrichten naar het tennispark. Er zijn wat afmeldingen deze ochtend; normaal gesproken is het ‘volle bak’ met twee keer twaalf tennissers.

Het enthousiasme is groot bij de deelnemers. Zoals bij Irene de Jong, die elke week op de fiets vanuit Wijthmen komt. Het is het waard. En bovendien is het een goede warming-up. “Ik ben 81 jaar. Het is belangrijk om in beweging te blijven”, beseft De Jong, die elke week van de partij is. Ook de afgelopen twee weken toen er vanwege de verzwaarde coronamaatregelen maar twee in plaats vier mensen op een baan mochten staan.

De lessen waren toen ingekort tot een half uur om toch iedereen aan bod te laten komen, maar dat weerhield De Jong er niet van om toch vanuit Wijthmen te komen. Thuis ligt de eenzaamheid op de loer. “Je ontmoet momenteel weinig familie”, zegt De Jong, die vooral de sfeer roemt bij het OldStars tennis op de Pelikaan.

De sfeer, het sociale aspect, is voor de meeste deelnemers de belangrijkste reden om mee te doen en de behoefte daaraan is in coronatijd alleen maar groter geworden. “Het is een uitkomst. Gelukkig gaat dit wel door”, is meer dan eens te horen. De deelnemers zijn divers. Van jong (iets ouder dan zestig jaar) tot oud (tussen de tachtig en negentig jaar) en van beginnende tot ervaren tennissers. Tot die laatste groep behoort ook Jan Balt, die evengoed toch bij de beginners is ingedeeld omdat hij wat moeilijk ter been is.

‘Ik wil blijven bewegen’

Balt (79) was vroeger tennisleraar, maar kampt nu met een ziekte genaamd CIAP (een aandoening van de zenuwen die leidt tot minder functioneren van de spieren). “Ook al zitten we in coronatijd. Ik ga gewoon door. Ik wil blijven bewegen”, zegt Balt, die bijna elke dag op de club te vinden is. Hij zit namelijk ook in de onderhoudsploeg die bijvoorbeeld de blaadjes van de baan haalt. “Iedere ochtend geniet ik hier van de natuur, van de mooie zonsopgang”, zegt Balt, die het OldStars tennis bij De Pelikaan ‘goed georganiseerd’ vindt. “Iedereen krijgt de aandacht die hij nodig heeft en is er ook consequentie. Hij pusht je wel om alle oefeningen goed te doen.” Hij is Peter Buter, een succesvol seniorentennisser (op landelijk niveau) die zich inspande om het OldStars tennis naar Zwolle te halen. Buter merkt de behoefte aan het samenkomen bij de deelnemers. “Iedereen was heel blij dat we door konden.”

Uitbreiding

De Pelikaan is de eerste en tot dusverre enige club in Zwolle die OldStars tennis aanbiedt. “We hebben wel wat gehoord van verenigingen in Lelystad en Hoogeveen, maar die vonden het nu niet een goed moment om te starten”, zegt Buter, die aangeeft dat de groep van 24 na deze periode van tien lessen in 2021 verder wil. “We hopen het uit te breiden naar 32.”

OldStars tennis bij ZTC De Pelikaan
OldStars tennis bij ZTC De Pelikaan
Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 21 uur geleden
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 22 uur geleden
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 22 uur geleden