B&B Pelsertoren.
B&B Pelsertoren. Foto: Pedro Sluiter

De Pelstertoren: Historisch bolwerk met de wauw factor

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) ZWOLLE - De Pelsertoren; muurtoren aan het eind van een overgebleven deel van de stadsmuur, direct naast het Pelserpoortje. Een pareltje in de Zwolse binnenstad. Veel Zwollenaren kennen die plek, minder bekend is hoe die toren er van binnen uitziet.

In ons drieluik over Zwolse B&B’ s mag een bezoek aan deze toren, waarin sinds 2016 een B&B is gehuisvest, niet ontbreken. Eenmaal binnen heerst een sfeer van rust en verbazing want de huidige torenlieden hebben in dit rijksmonument iets fraais gecreëerd.

De familie van der Veen; dat zijn vader Andries, moeder Marie Jose en de beide kinderen Jamahl en Merahl. Deze familie, met een gemeenschappelijke passie voor gastvrijheid, zijn de mensen achter B&B de Pelsertoren. Eigenlijk een klein hotel maar de sfeer van de kamers associeert meer met respectvolle gastvrijheid waarbij de geschiedenis van de toren van toegevoegde waarde is. Zowel vader Andries als zoon Jamahl vertellen over die geschiedenis maar al te graag aan hun B&B gasten. “Dat gebeurt met enige regelmaat”, zegt Andries, samen met Jamahl de drijvende kracht achter deze B&B. Naast de Pelsertoren heeft de familie nog een ander, monumentaal gebouw in de portefeuille: de Statenzaal in de Diezerstraat. “Als alles meezit, denken wij eind volgend jaar ook daar onze eerste gasten te kunnen verwelkomen.

Ridder van Zuthem

Het begin. Na 47 jaar bij de ABN/AMRO bank te hebben gewerkt, mag functioneel systeembeheerder Andries van der Veen met pensioen. Niet voor lang want kort na zijn AOW-leeftijd wordt Van Der Veen door zijn oud werkgever ‘op herhaling’ gevraagd. Dit keer als zzp-er, voor de duur van een jaar. Al tijdens zijn bankperiode start Van Der Veen in 2003 de eerste B&B van de Zwolse binnenstad: Ridder van Zuthem, vernoemd naar het voormalig middeleeuws stadskasteel, genaamd Hof van Suthem, om in 2016 met de B&B te verkopen. “Wat ik uit die periode absoluut heb geleerd is, dat een bijzondere plek en een bijzonder pand een extra aantrekkingskracht op de gast heeft. Toen in 2016 de Pelsertoren in beeld kwam, waren mijn vrouw en ik na de eerste bezichtiging direct gecharmeerd van de toren. Ons enthousiasme konden wij kwijt in de eerste tekeningen hoe het pand eruit moest komen te zien. Een toren op loopafstand van de Librije waar wij een goede band mee hebben opgebouwd, voor ons was het duidelijk: hier gaan wij iets moois maken”, aldus Van Der Veen. Zoon Jamahl wordt bij de toren betrokken want ook zijn ambities liggen bij gastvrijheid. Jamahl: “Toen mijn ouders de B&B in de Goudsteeg hadden, mocht ik al gasten ontvangen. Soms zelfs een ontbijtje klaar maken. Dit werk bevalt mij prima, ik wil hier in doorgroeien. Het directe contact met gasten is wel mijn dingetje. Mijn zus is meer op de achtergrond actief.”

Wauw factor

In de aanloopfase van een B&B in de Pelsertoren wordt Atelier 19 erbij betrokken. Zelf werkt de familie hard mee om eind 2016 de eerste B&B gasten in de toren te kunnen verwelkomen. Wat daarna opvalt, is de bezettingsgraad in de eerste maanden; die is hoog te noemen. Mensen van buiten de stad maar ook Zwollenaren zelf die hun stad op een andere manier willen beleven. De reacties op de vier, ruime kamers op verschillende etages zijn hartverwarmend. “Dit delen met mensen is zo bijzonder. Hun enthousiasme, dan krijg ik de wauw factor”, zegt Jamahl. Vader Andries ziet gastvrijheid als een optelsom van vertrouwen, respect en beleving. “Het geven van vertrouwen is zo belangrijk. Ik zeg altijd, wat je krijgt is wat je geeft. Gasten beleven hun verblijf bij ons als een moment dat zij even uit de echte wereld zijn geweest. Met ons dakterras als een soort paradijs. Hier zie je de stad vanuit een heel ander perspectief. Wij hebben inmiddels al meerdere bloggers en vloggers kunnen begroeten die mooie filmpjes van onze B&B maar ook van Zwolle hebben gemaakt.”

www.depelsertoren.nl.

Kaart van de gebieden in Overijssel en Gelderland getroffen door de overstromingen in 1825.
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Theatervoorstelling over het geweten van de laatste secretaresse van Hitler te zien in Odeon Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
De Passerelle, de nieuwe duurzame loopbrug over het spoor, komt naar Zwolle: Aangepast bus- en treindienstregeling Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
112 Zwolle: Bestelbus knalt tegen een lichtmast: Bestuurder spoorloos 112 21 apr, 13:16
Afbeelding
Openluchtbad Zwolle opent deuren op Koningsdag: Voorverkoop tot en met 26 april Algemeen 21 apr, 12:08
Afbeelding
Saxofoonkwartet Quatro Saxophoni bij Theeschenkerij Oldeniel Algemeen 21 apr, 10:02