PEC Zwolle-Vitesse (corner Vitesse) Mark de Rooij

PEC Zwolle knokt zich naar verdiende winst op Vitesse

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE

De supporters waren er dit keer niet bij in het Mac3Park stadion, maar de spelers van PEC Zwolle bouwden na de 2-1 zege op Vitesse hun eigen feestje. Door doelpunten van Jesper Drost en Mike van Duinen draaide PEC een 0-1 achterstand om in de tweede overwinning van dit seizoen.

De bezoekers uit Arnhem zagen een kans om de koppositie te veroveren in Zwolse rook opgaan. Door de nederlaag van Ajax (1-2 tegen Twente) was Vitesse zelfs even virtueel koploper, maar de overwinning van PEC was niet minder dan verdiend te noemen. Eindelijk was daar eens de beloning voor het domineren van een wedstrijd. Het leidde niet tot zo’n uitbarsting als na de wedstrijd tegen Vitesse van vorig seizoen, toen het 4-3 werd na een krankzinnige slotfase, maar daar waren dan ook nog supporters bij om de vreugde mee te delen. Het was de laatste wedstrijd waar nog ‘gewoon’ supporters bij waren.

Net als vorig seizoen rijgt PEC ook deze jaargang de overwinningen niet aaneen. Integendeel, de winst op Vitesse is pas de tweede van dit seizoen. Het spel ziet er weliswaar veel beter uit dan vorig seizoen, maar als dat zoals tot dusverre vooral gelijke spelen oplevert (zes keer), is de plek in de grijze middenmoot gauw verklaard. Door de winst op Vitesse klimt PEC naar de tiende plaats.

Vitesse was al na zeven minuten op voorsprong gekomen door een doelpunt van Oussama Darfalou. Het ontbreken van centrale verdedigers Thomas Lam (geschorst) en Bram van Polen (voor het eerst sinds blessure weer in de wedstrijdselectie) wreekte zich meteen. Darfalou hield Yuta Nakayama ogenschijnlijk simpel van zich om van dichtbij 0-1 te maken.

PEC was in de eerste twintig minuten aanvallend onmachtig, maar nam daarna het heft in handen. Jesper Drost, Eliano Reijnders en Mike van Duinen namen het doel van Vitesse onder vuur en de tweede kans van Van Duinen was de grootste voor PEC in de eerste helft. De linksbuiten van dienst liep lekker tegen een voorzet van de rechterflank aan, maar kon de bal niet sturen waardoor Remco Pasveer redde.

Rode kaart en strafschop helpen PEC

Nadat PEC aan het begin van het tweede bedrijf een kans van Darfalou en een pittig schot van Idrissa Toureé overleefde, werd het een beetje geholpen door Vitesse dat zonder diezelfde Touré verder moest. Een wilde overtreding na ruim een uur spelen werd aanvankelijk bestraft met geel, maar na intervisie van de VAR maakte scheidsrechter Higler daar rood van. De vrije trap leverde PEC meteen de gelijkmaker op. Een inzet van centrumspits Reijnders werd door rechtsbuiten Drost van heel dichtbij verlengd tot over de doellijn. “Het was nog wel noodzakelijk dat ik hem aanraakte. Anders was die keeper ertussen gekomen”, zei Drost na afloop. Het duurde nog een paar minuten voordat hij zijn eerste treffer kon vieren sinds zijn terugkeer deze zomer in Zwolle, maar nadat de VAR geen buitenspel had geconstateerd stond het 1-1. Twee weken geleden werd een doelpunt van Drost tegen Utrecht nog afgekeurd door de VAR, die toen wel buitenspel constateerde. “Dat ging om millimeters. Nu was het gelukkig goed”, lachte Drost.

Met een man minder was Vitesse een paar minuten na de 1-1 gevaarlijk, maar PEC profiteerde optimaal van de ruimte die de Arnhemmers weggaven. Drost leek de bal iets te ver voor zich uit te spelen, maar versierde toch nog de strafschop die door Mike van Duinen onberispelijk in de linkerbenedenhoek werd geschoten: 2-1.

Rentree Van Polen en Clement

Bram van Polen stond op dat moment, met nog zestien minuten officiële speeltijd te gaan, al klaar om in te vallen. De aanvoerder maakte zijn eerste minuten sinds de spierblessure die hij opliep in de wedstrijd tegen Willem II op 24 oktober. Even later maakte ook middenvelder Pelle Clement zijn rentree na een liesblessure die hem het hele seizoen aan de kant had gehouden. Met de twee sterkhouders terug in de ploeg speelde PEC het goed uit. Al had Dean Huiberts in de 88ste minuut de wedstrijd in het slot moeten gooien. Na goed werk van Reijnders en met name Clement schoot de middenvelder huizenhoog over.

‘Wil je niet scoren ofzo?’

“Polen zei al tegen me ‘wil je niet scoren ofzo?’ Ja, die moet er gewoon”, weet de twintigjarige. Wakker zal hij niet liggen van de misser, want de drie punten maakten alles goed. “Heerlijk, winnen van de nummer twee van de Eredivisie”, zei Huiberts, die de eerste helft van PEC de beste van het seizoen noemde. “We komen onnodig op achterstand - misschien een beetje slecht verdedigd-, maar daarna hebben we Vitesse van de mat getikt”, aldus de man die deze week zijn contract bij PEC verlengde tot en met medio 2025, net zoals leeftijdsgenoot Reijnders een week eerder deed.

PEC Zwolle-Vitesse (rook op het dak van het stadion door vuurwerk)
Jesper Drost na afloop van PEC Zwolle-Vitesse voor de camera van RTV Oost.