Afbeelding
Aangeleverd

Mag en kun je je auto wassen in de winter?

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

De winter zit er weer aan te komen in Nederland. De temperaturen beginnen al te zakken en ‘s nachts vriest het zelfs al op sommige plekken, zoals ook in Zwolle het geval was. Toch zal je auto mogelijk vies zijn. Ook als je gekozen hebt voor autohuur Amsterdam wil je natuurlijk wel rondrijden in een schone wagen. Bovendien wil je het voertuig schoon weer afleveren bij EasyTerra. Je zult je mogelijk afvragen of je in de winter een auto mag en kunt wassen. Dit is best een logische vraag, want kou en vocht gaat natuurlijk niet heel goed samen. Alsnog is het in de winter extra van belang om de auto schoon te houden. Dit komt onder andere omdat je dat schadelijke strooizout op de carrosserie en de lak moet verwijderen

De Fabeltjeskrant treft ook het schoonmaken van een auto

Er zijn genoeg mensen die denken dat ze hun auto niet moeten wassen in de winter of met koude temperaturen. Dit is niet het geval. Als je het voertuig namelijk op een goede wijze wast en het daarna droogt, dan zal het wassen van een auto in de winter geen enkel probleem geven. Vriest het? Dan is het wel verstandig om even te wachten totdat de temperatuur weer boven 0 is. In principe zou de auto er wel tegen kunnen als je dan toch voor de grote was gaat, maar voor jezelf is het natuurlijk fijner werken als het ietsje warmer is. Om even samen te vatten, je auto wassen in de winter kan dus gewoon en is zelfs een goed idee.

Hoe?

Het is dus zeker verstandig om de auto in de winter te wassen, maar hoe doe je dit dan? Nou, met een paar tips kun je dit goed en veilig doen. Het is bijvoorbeeld niet slim om direct een spons of borstels in te zetten. Dit zal gegarandeerd krasjes opleveren doordat het zout zich heel goed hecht aan de auto. Meestal blijft er in het zout ook nog dingen plakken, zoals zand, rubber en restjes asfalt. Dit zal dus zorgen voor die krasjes als je een spons of borstels meteen gebruikt. Het is beter om het eerst het hardnekkige vuil te verwijderen met een voorbehandeling, waardoor ook het strooizout verwijderd zal worden. Dit doe je zo.

Wat nou als het vriest?

Als het vriest dan kun je dus beter wachten totdat de temperatuur weer boven 0 is, maar alsnog is het in principe wel mogelijk om ook als het extreem koud is je auto te wassen. Het is verstandig om dan wel een paar maatregelen te nemen, zo zul je problemen voorkomen. Dit doe je onder andere door eerst een blokje om te rijden zodat je je auto opwarmt. Ook kun je dit doen door de verwarming een aantal minuten aan te zetten. Ook moet het voertuig voorbereid worden. Zo moet je de rubbers insmeren met vaseline en de sloten inspuiten met antivriesspray. De deuren en sloten zullen hierdoor niet dichtvriezen. Zet je ruitenwissers omhoog om te voorkomen dat ze niet vastvriezen. Na het wassen is het van belang dat je de auto goed droogt.