Afbeelding
Foto: AS Media

Protesterende boeren vertrekken bij distributiecentrum Albert Heijn in Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Actievoerende boeren blokkeerden sinds vrijdagnacht het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle. Na een gesprek met Albert Heijn en burgemeester Peter Snijders van Zwolle zijn ze zaterdagavond om zes uur vertrokken.

De boeren blokkeerden de in- en uitgangen. Ze zijn boos op de levensmiddelenbranche en willen eerlijke regels en prijzen voor de productie van levensmiddelen. Zaterdag hebben supermarkten en de boeren met elkaar gesprokken.

Begrip

Burgemeester Snijders: "Ik heb begrip voor het standpunt van de boeren en het is hun recht om actie te voeren. Maar dit moet op een veilige manier. Voor de boeren zelf, maar ook voor de hele samenleving. Vandaag heb ik de boeren daar op verschillende manieren nadrukkelijk op gewezen en opgeroepen zich daaraan te houden.”

Bevoorrading

De supermarkten hebben volgens de burgemeester van Zwolle een belangrijke maatschappelijke functie voor alle inwoners van Zwolle en daarbuiten. “De prostestactie van de boeren heeft dan ook gevolgen voor de bevoorrading van veel winkels van Albert Heijn. Zaterdag konden de supermarkten in deze regio urenlang geen nieuwe voorraad ontvangen. Dit gaan klanten in heel Noordoost-Nederland merken.”

Afspraak

Snijders heeft zaterdagmiddag een intensief gesprek gevoerd met een aantal boeren en Albert Heijn samen. “Er is afgesproken dat de boeren met hun voertuigen om 18:00 uur vertrokken moesten zijn. Ze hebben zich aan deze afspraak gehouden. De in- en uitgangen van het distributiecentrum zijn inmiddels weer toegankelijk en de vrachtwagens kunnen de winkels weer bevoorraden.”

Landelijke oplossing nodig

De supermarkten doen er alles aan om de schappen zo snel mogelijk weer te vullen, maar dit zal enige tijd vergen. De actie van de boeren is vandaag onder meer in Zwolle merkbaar, maar er is op landelijk niveau een oplossing nodig. Voor heel Nederland. Dat heeft burgemeester Snijders vandaag nogmaals benadrukt.