Trainer John Stegeman.
Trainer John Stegeman. Foto: Pedro Sluiter

Niks te halen voor brutaal PEC Zwolle in Arena

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE

John Stegeman dacht dat er wat te halen viel in de Johan Cruijff Arena, maar de trainer moest na afloop bekennen dat PEC Zwolle een kansloze avond beleefde. Al na elf minuten stond het 2-0 voor Ajax, dat met 4-0 won.

De start was nog veelbelovend en met hoog druk zetten bracht een brutaal spelend PEC de Ajax-defensie een paar keer in verleging. Reden genoeg voor Ajax om snel een tandje bij te schakelen en door goals van Klaas-Jan Huntelaar en Quincy Promes stond het al na elf minuten 2-0.

Dat PEC niet het vermogen had om onder de druk van Ajax uit te voetballen kon de ploeg van Stegeman nauwelijks kwalijk worden genomen. De trainer zag een getergd Ajax dat een vierde nederlaag op rij hoe dan ook wilde voorkomen. Toch kwam PEC, dat vier duels op rij ongeslagen was, na een klein half uur spelen bijna terug in de wedstrijd. Mike van Duinen kon net niet profiteren van een te zachte terugkopbal van Daley Blind. De 3-0 van Antony na 35 minuten betekende de nekslag. “Als je ziet hoe makkelijk zij wedstrijden winnen in de eredivisie en ook vanavond, dat zegt veel over het niveau van Ajax”, vond Stegeman, die zijn ploeg graag spiegelt aan de landskampioen.

“Zoals Ajax voetbalt, zo willen wij ook voetballen. Veel druk, hoge intensiteit, veel tempowisselingen in het spel. Wij hadden veel moeite om daar in mee te gaan. Ik denk dat dit een leerzame avond was voor deze jonge ploeg.”

Stegeman vond dat die jonge ploeg zich na de pauze wel goed herpakte tegen een Ajax dat op halve kracht speelde en nauwelijks nog iets creëerde. Dat PEC zelf niet aan voetballen toe kwam, viel de trainer wel tegen. Dat ging de laatste weken namelijk steeds beter.

‘Heel matig aan de bal’

“Ik vond het aan de bal heel matig vandaag. We maakten te veel fouten aan de bal, hadden veel moeite om de mensen tussen de linies te vinden. Daar zat denk ik de crux”, aldus Stegeman, die door het slotakkoord van Ajax, de 4-0 van Ryan Gravenberch, een naar gevoel aan het duel overhield. “Als je die niet tegen krijgt hou je toch een beter gevoel over aan de wedstrijd. Nu krijg je toch nog een doelpunt tegen terwijl dat in mijn optiek niet nodig was.”

Bekerwedstrijd

De 4-0 nederlaag was het eerste verlies sinds de 5-1 tegen FC Twente op 31 oktober. PEC komt dit kalenderjaar nog drie keer in actie, waarvan de eerstvolgende wedstrijd dinsdag al is. Excelsior, de huidige nummer twaalf in de Keuken Kampioen Divisie, is in Rotterdam de tegenstander in de tweede ronde van de KNVB Beker. Vrijdag komt Emmen op bezoek in Zwolle (aanvang 20.00 uur) en op 23 december sluit PEC het jaar af met een uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. 

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 7 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 7 uur geleden