Het Landstede Sportcentrum vorig seizoen tijdens een thuiswedstrijd van 'The Hammers'
Het Landstede Sportcentrum vorig seizoen tijdens een thuiswedstrijd van 'The Hammers' Mark de Rooij

Landstede Hammers hervat competitie in weekeinde van 16 januari

· leestijd 2 minuten Sport

BASKETBAL

De basketbalclubs in de eredivisie hopen in het weekeinde van 16 en 17 januari weer van start te gaan. Dit is besloten op een ledenvergadering.  Het is nog niet bekend wanneer en onder welke voorwaarden publiek bij de wedstrijden mag zijn.  

Hoe de competitie eruit gaat zien moet zaterdag (19 december) bepaald worden op een vervolgledenvergadering. Dan worden ook de regels bepaald met betrekking tot het organiseren van trainingen en wedstrijden en het wekelijks testen op corona. Daarvoor moet er eerst meer duidelijkheid komen vanuit NOC*NSF over het testprotocol voor de topsportcompetities. Dat is een grote logistieke en financiële uitdaging.

De clubs krijgen twee weken extra de tijd op de transfermarkt. De deadline voor het aantrekken van nieuwe spelers is opgeschoven naar 1 januari 2021. Tot die datum kunnen clubs onbeperkt nieuwe spelers contracteren en tot 15 februari 2021 kunnen nog twee extra spelers worden gecontracteerd (dit was 1 februari 2021).

Topsportcompetities

Dinsdag 8 december werd bekend dat clubs in de topsportcompetities vanaf 17 december weer voluit mogen trainen en spelen. Dit geldt dus ook voor de vrouwen van Regio Zwolle Volleybal, de waterpolovrouwen van SWOL 1894 en de vrouwen van Exstudiantes Zwolle (zaalvoetbal).

BeNe League basketbal

Na maanden overleg achter de schermen zijn de Nederlandse en Belgische clubs eruit. Vanaf volgend seizoen is er een BeNe League. Wat de nationale voetbalbonden bij de mannen nooit voor elkaar hebben gekregen, is in het basketbal nu dus wel gelukt.

Onder leiding van Hypercube Business Innovation kwamen de clubs tot een commercieel akkoord en een competitieopzet. Met de komst van de BeNe League, een werktitel, hopen de clubs nieuw (lees: jonger) publiek aan de sport te binden. Daarvoor zal ook een passende (social) mediastrategie worden ontwikkeld.

Hoe de competitie eruit gaat zien? Het seizoen begint met twee nationale competities en de beste vijf van elk land komen samen in een Golden Group. Daarin worden thuis- en uitwedstrijden gespeeld. Ook in de Silver Group worden tien wedstrijden gespeeld.

De twee beste Nederlandse clubs in de Golden Group plaatsen zich voor de halve finales van de nationale play-offs. Vier ploegen strijden vervolgens om die andere twee andere plaatsen. Dat zijn de drie overgebleven Nederlandse ploegen uit de Golden Group en de beste Nederlandse ploeg uit de Silver Group. Deze play-off reeks levert dus een nationaal kampioen op. De halve finales van de nationale play-offs gaan om ‘best of 3’ en in de finale gaat het om ‘best of 5’. Eerder was dat altijd ‘best of 5’ en ‘best of 7’.

Om te bepalen wie zich de beste van de Lage Landen mag noemen, komt er na de nationale play-offs nog een BeNe League play-offs.

Update: De maandagavond door premier Rutte aangekondigde lockdown, tot 19 januari, heeft geen gevolgen voor de topsportcompetities. Er mag getraind worden en de geplande herstart van de basketbalcompetitie blijft staan. 

Alle binnensportlocaties gaan dicht voor amateursporters. Buiten mag wel gesport blijven worden. Tot achttien jaar kan dat in groepsverband, boven die leeftijd met maximaal twee personen op minimaal 1,5 meter afstand. Alle competities voor amateursporters liggen al weken stil. Alleen in het betaald voetbal wordt momenteel doorgespeeld.