Afbeelding
Foto: Eigen foto

Kinderen Radewijnsschool Windesheim gaan terug in de tijd

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Leerlingen van O.B.S. Florens Radewijns in Windesheim werden de afgelopen weken verrast met mooie verhalen over personen van vroeger uit hun eigen omgeving.

De verhalen maken deel uit van het JEELO Project, waarbij leerlingen via projecten met verschillende vakken in aanraking komen. Voor de verhalen over bekende mensen uit de eigen omgeving had schoolleider Chiel de Lobie Mink de Vries uitgenodigd. Hij vertelde over de beweging van de Moderne Devotie, waarin Windesheim zo’n grote rol heeft gespeeld.

Geschiedenis

Zo mocht De Vries de kinderen uit de bovenbouw van O.B.S. Florens Radewijns in Windesheim wat vertellen over de geschiedenis van het dorp Windesheim. Over Florens Radewijns, de mentor en geestelijk begeleider van Thomas a Kempis en Dirk van Herxen, en over Geert Groote, de stichter van de Moderne Devotie en de naam van de weg waar de O.B.S. aan is gevestigd. De leerlingen waren zeer verrast toen ze hoorden wat al deze mensen hebben betekend voor Windesheim, Zwolle, Nederland en zelfs voor Europa en de wereld.

Fraterhuis

Natuurlijk kwam de familie Van Windesheim ook aanbod. Meynold, Wyte en Margarethe van Windesheim hebben immers aan de basis gestaan van meerdere broeder- en zusterhuizen van het Gemeene Leven in Zwolle en Noord West Europa. Het Fraterhuis, door Meynold van Windesheim laten bouwen, later met rector Dirk van Herxen, staat er nog steeds en is nu een Filmhuis tegenover de Fundatie. Huize Windesheim, waar de familie van Windesheim woonde, stond toen vlak bij de plek waar nu de Florens Radewijnsschool staat. De kinderen gingen na afloop gelijk op zoek naar de plekken waar al deze bijzondere en belangrijke mensen gewoond hebben. Er is zoveel geschiedenis, en zo dichtbij.

Kaart van de gebieden in Overijssel en Gelderland getroffen door de overstromingen in 1825.
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Theatervoorstelling over het geweten van de laatste secretaresse van Hitler te zien in Odeon Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
De Passerelle, de nieuwe duurzame loopbrug over het spoor, komt naar Zwolle: Aangepast bus- en treindienstregeling Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
112 Zwolle: Bestelbus knalt tegen een lichtmast: Bestuurder spoorloos 112 21 apr, 13:16
Afbeelding
Openluchtbad Zwolle opent deuren op Koningsdag: Voorverkoop tot en met 26 april Algemeen 21 apr, 12:08
Afbeelding
Saxofoonkwartet Quatro Saxophoni bij Theeschenkerij Oldeniel Algemeen 21 apr, 10:02