Afbeelding
Foto: Eigen foto

Gehoord onder de Sassenpoort

· leestijd 3 minuten Rondje Swolle

DE EROTISCHE BIERKALENDER VAN CAFE DE GEZELLIGHEID! Koffie to go, afhalen, drankenwinkeltje, je kunt het zo gek niet bedenken of meerdere horeca maakt van de coronanood een deugd en denkt even ‘out of the box’ om toch nog enig inkomen te verwerven. Het personeel van café de Gezelligheid en hun drankouders Jos en Hilde gooien het over een heel andere boeg: erotiek. Dat scoort natuurlijk altijd, zo denken ze bij de Gezelligheid om met het café wel in the picture te blijven. Een van die personeelsleden is Marleen de Leeuw; zij werkt al vijf jaar in de horeca waarvan het laatste jaar bij de Gezelligheid. “Daarnaast ben ik nog werkzaam bij een bloemist. Leuke combi toch, bier en bloemen? Waarom ik voor de horeca kies is vanwege mijn passie voor bier. Ik drink het niet alleen, maar wil er ook alles over weten. Werken in dit café betekent voor mij ook werken in een prima team. Samen doorbeuken, samen lol hebben. En bier, daar krijg ik een kick van. Voorlopig wil ik hier nog graag blijven werken want ik heb geen ambitie om voor mijzelf te beginnen.” Het idee achter een erotische bierkalender komt uit de koker van eigenaar Jos Piening. “Wij waren direct enthousiast maar dachten eerst aan een geintje. Het bleek serieus en voor wij er eigenlijk erg in hadden, stonden wij in lingerie achter, op en voor de bar. Fotograaf Inge Selles heeft de plaatjes geschoten. Natuurlijk vonden wij dat in eerste instantie best een beetje gênant. Maar ook heel erg leuk. Onze gasten zullen wel opkijken, zien ze ons normaal in werkkleding en nu in spannende outfit.”

Hitsige Hilde

De fotosessie in de erotische bierkalender – bier vanwege de uitstraling van dit café – mocht het personeel zelf bepalen. Totaal zijn er 12 erotische foto’s en eigenaar Jos bijt in januari 2021 de spits af. De kalender is in de kroeg en via social media te koop voor een bedrag dat tussen de 20 en 25 euro ligt. Vanwege Covid-19 gaan alle opbrengsten naar de kroeg om de financiële leegte op te vullen. “Maar volgend jaar, want Jos heeft al toegezegd dat er een opvolger komt, zal de opbrengst tussen personeel worden verdeeld”, zegt Marleen. Een tipje van de 2021 kalender: Hilde Piening gaat ook uit de kleren om in andere kledij te transformeren tot Hitsige Hilde, vernoemd naar haar eigen biertje.

MAMA IS THUIS EN STAAT ACHTER HET FORNUIS! Nee, dit is niet de nieuwste carnavalskraker maar een uitspraak van Nelleke Alleman-Dijkhuizen, eigenaresse van de Agnietenberg. Rondje Swolle is benieuwd hoe deze horecaondernemer de kerstdagen gaat doorbrengen nu de horeca voorlopig gesloten blijft. Wat blijkt, eerste kerstdag is het gezin Alleman (vader, moeder en drie kinderen) lekker thuis en ontvangen zij Nelleke’s ouders terwijl op tweede kerstdag haar schoonouders met een bezoekje worden vereerd. Kortom, traditie alom. Nelleke: “In mijn bedrijf heb ik met het personeel afgesproken dat op de beide kerstdagen ieder een dagdeel aanwezig is. De afhaal gaat gewoon door. Voor mij betekent het dat ik op eerste kerstdag heerlijk thuis kan zijn. Om de traditie in ere te houden gaan wij traditioneel eten; een tournedostje. Mijn vader regelt het voorgerecht, niet dat hij beroepsmatig kok is maar koken vindt hij gewoon leuk. Om op 2e kerstdag met ons gezin op bezoek bij mijn schoonouders te gaan. Voor de horeca is het bepaald geen leuke tijd maar je moet wel relativeren. En ik begrijp heel goed dat het voor 1e of 2e jaars horecaondernemers relativeren veel moeilijker zal zijn. Je hebt een financiering of (extra) schuld bij de bank, dan praat je anders. Maar het is niet enkel het geld dat ons leven bepaalt. Ook kunnen wij in deze tijd niet alleen maar naar ons zelf of de regering kijken, laat staan iemand iets verwijten. Het is het virus dat ons leven nu bepaalt.”

Glas halfvol

Wanneer de horeca weer mag openen blijft koffiedik kijken. De hoge besmettingscijfers geven vooralsnog weinig hoop. Ook Dijkhuizen ziet de komende tijd weinig perspectief. “Misschien wordt het wel maart volgend jaar dat er in de horeca weer normaal gewerkt kan worden. Uiteraard hoop Ik eerder Dit is mijn bedrijf, mijn toekomst, volgend jaar maart doe ik het tien jaar. Ik wil ook niets anders want in dit werk ben ik gelukkig. Dat is mijn drijfveer”, aldus Dijkhuizen die de zaken thuis met opvang van drie kinderen goed geregeld heeft. “Opa, oma, zelf een dagje thuis, het lukt ons prima. Maar als straks de horeca weer geopend is, komen de werkweken van 80 uur er weer aan. Voor nu is het glas half vol en kan ik goed met deze situatie overweg.”

WEER EEN JAAR BROOD OP DE PLANK! Na het succes van voorgaande jaren komt het HB Museum ook dit jaar met een speciale Brood-kalender 2021. Twaalf fraaie prenten van Herman, een leuk cadeau voor onder de kerstboom. Brood, volgend jaar al 20 jaar ‘in heaven’, spreekt nog steeds veel mensen aan. En toch, er zijn mensen voor wie Herman’s dood niet vanzelfsprekend is. Zo werd Marco - eigenaar van Hair Unlimited - onlangs door een Zwolse aangesproken met de woorden: goh, Herman, ik dacht je dood was’. De oudere dame dacht dat zij Herman Brood voorbij zag lopen. En dat is eigenlijk niet zo vreemd want de gelijkenis van Brood met Marco is namelijk als de bekende ‘twee druppels water’. Kijk eens op de site van hairunlimited.nl waar deze ‘Herman’ in het filmpje ‘wie zijn wij’ voorbij komt. Dan is het voorstelbaar dat je twijfelt aan Herman’s heengaan.****

GEEN KERSTBALLEN IN ZWOLSE HORECA! Dat Covid-19 tot vele gevolgen leidt, is bekend. Met name de horeca krijgt zware financiële klappen te verduren. Ook op het gebied van vrijwillige samenhang valt het nodige te bespeuren. Zo wordt er jaarlijks door een groep kerstballenvrijwilligers van café de Gezelligheid het totale plafond van deze kroeg met kerstballen –zie foto- behangen. Dit jaar echter niet, tot verdriet van de vele vrijwilligers die van deze activiteit een jaarlijks gezellig onderonsje maakten. Misschien een idee om met Pasen, mits de horeca weer geopend is, het café te versieren met allemaal paaseitjes.****TOEDELS! E morgen, donderdag 17 december vanaf 20.30 uur weer een livestream Open Ton.

Afbeelding
Paleis Het Loo: een dagje uit voor iedereen Partnerbijdrages 4 uur geleden
Gerjo (links) en Adri-Jan Rigter met het nieuwe logo en de bouwtekening van de renovatie.
Gait Rigter stapt over naar Bike Totaal: dezelfde naam, een andere uitstraling Partnerbijdrages 4 uur geleden
Afbeelding
Driezorg en Zonnehuisgroep IJssel-Vecht gaan samen verder als Vereen Algemeen 5 uur geleden