PEC Zwolle-FC Emmen. Kenneth Paal in een karakteristieke pose; opstomend naar voren met de voet aan de bal. Links de in Zwolle geboren Anco Jansen.
PEC Zwolle-FC Emmen. Kenneth Paal in een karakteristieke pose; opstomend naar voren met de voet aan de bal. Links de in Zwolle geboren Anco Jansen. Foto: Orange Pictures/Marcel ter Bals

Offensieve Paal kan het ook niet brengen tegen FC Emmen

· leestijd 2 minuten Sport

(door Jeroen Kuiper)

PEC ZWOLLE

Een verwennerij is het momenteel niet, een duel van PEC Zwolle bekijken. Niet voor de televisie, laat staan in een verlaten MAC3PARK stadion. Kenneth Paal kan zich er wel wat bij voorstellen. De linksback van PEC is normaal gesproken een lichtpuntje, maar tegen FC Emmen deelt hij in de malaise (0-0). “We balen hier net zo hard van als de supporters.”

Tot dusverre is het seizoen van Paal (23) er eentje met pieken en dalen. Het diepste dal beleeft hij eind september, als hij besmet raakt met het coronavirus. Wat volgt is een periode van vijf weken afwezigheid, waarin hij flink aan kracht en conditie inboet. Naar eigen zeggen is hij op een bepaald moment veertig procent van zijn conditie kwijt. Inmiddels is Paal alweer geruime tijd terug in de Zwolse basiself. Bij gebrek aan een goed alternatief heeft de linksachter direct zijn plek teruggekregen. Dat betaalt hij vooralsnog terug door aanvallend zijn waarde te tonen. 

Wie de lijstjes bekijkt, ziet dat Paal de Zwollenaar is die de meeste kansen creëert. “Je verwacht het eerder van een buitenspeler, middenvelder of spits”, zegt Paal. “Ik kan aanvallend van waarde zijn en dat probeer ik zoveel mogelijk te doen.” De linksback is met zijn offensieve dadendrang een belangrijk wapen voor PEC. Toch merkt ook hij dat het rendement van zijn acties nog nihil is. Één assist prijkt er achter de naam van Paal. De bij PSV opgeleide back vormt geen uitzondering: zodra de Zwollenaren met de bal in de buurt van het strafschopgebied komen, breekt er bijkans paniek uit. 

Vaak komt het niet tot een kans of de bal wordt vanaf de rand van het strafschopgebied op doel gevuurd. Dat laatste gebeurt geregeld, maar een doelpunt van PEC blijft schaars. Slechts veertien keer is het net tot dusverre gevonden. “We praten hier heel veel over met elkaar”, bezweert Paal. “We hebben veel voetballers die de bal in de voeten willen hebben. Soms moeten we veel directer spelen en zorgen voor een betere bezetting voor het doel. Dan kun je de bal geven en staat er iemand die hem erin kan werken. Dat is een terugkerend probleem.”

Zevende gelijkspel

Door de armoede voorin is PEC Zwolle dit seizoen kampioen in gelijke spelen. De remise tegen Emmen is de zevende in dertien competitiewedstrijden. Ook Paal beseft dat zijn ploeg vaker een overwinning over de streep had moeten trekken. Onder andere tegen concurrenten als RKC Waalwijk (1-1), Fortuna Sittard (2-2), VVV-Venlo (2-2) en dus ook Emmen lukt het niet om drie punten te pakken. Terwijl PEC in het merendeel van die duels wel de bovenliggende partij is. “Maar ja, we hebben in ieder geval niet verloren. Dat is ook wel wat waard. Al is het niet onze bedoeling om alleen maar gelijk te spelen.”

Paal schuldbewust

Vrijdagavond is PEC met name in de tweede helft heel dominant. “We pakten alle tweede ballen, zetten goed druk. Het enige wat ontbrak waren de doelpunten”, vindt Paal. De remise tegen Emmen komt voor een deel op het conto van de linksachter. Een kwartier voor tijd mag Paal een vrije trap nemen op de rand van het strafschopgebied. De plek is ideaal voor een linkspoot. Gretig meldt hij zich om de vrije trap te nemen, maar het resultaat is teleurstellend. De bal gaat over de muur, maar hoog over het doel van Emmen-doelman Dennis Telgenkamp. “Ik baal hier zo van en neem dit mezelf kwalijk. Ik wilde de bal ‘chippen’, maar ik raakte hem veel te vol. Dan gaat-ie er natuurlijk niet in. Dit was wel een enorme kans om alsnog die wedstrijd te winnen.”

Stegeman onder vuur

Door het weinige spektakel ligt trainer John Stegeman (na de 2-0 bekernederlaag tegen Excelsior) onder vuur bij een deel van de fans, die ook ontevreden zijn over zijn houding. Voor Paal staat vast dat het probleem vooral bij de spelers ligt. “Als wij beter omgaan met de mogelijkheden, hadden we dit seizoen vaker gewonnen.” Tegen laagvlieger ADO Den Haag moet het woensdag dan ook echt gebeuren, wil PEC nog met een enigszins lekker gevoel de feestdagen ingaan. Paal: “Dat wordt wel een heel belangrijke.”